top of page

Cum îți îndrumi copilul către un liceu sau o facultate care să i se potrivească?

Când eram în clasa a 8-a tot ce îmi doream era să treacă toată această perioad de liceu și facultate și să mă trezesc direct la un job.


De ce?


Pentru că habar nu aveam în ce direcție să mă îndrept. Habar nu avea ce-mi plăcea, ce aș putea să fac. Nu numai că nu știam dar nu aveam nici cea mai mică idee, iar procesul de a lua aceste decizii mi se părea îngrozitor de greu.


Ca urmare, am intrat la un liceu cu o dezicie luată pe ultima sută de metri, apoi am intrat la facultate tot cu o decizie luată pe ultima sută de metri. Deciziile vis-a-vis de liceul și facultatea pe care le-am urmat au fost nefondate, luate mai mult din instinct. Nu le regret absolut deloc, dar uneori mă întreb dacă se putea mai bine.


Cu liceul și facultatea am lămurit-o. Dar ce ziceți de faptul că acum, lucrez întru cu totul alt domeniu decât profilul facultății și masteratului pe care le-am terminat. Din nou, nu regret, pentru că folosesc în activitatea mea și concepte pe care le-am învățat în facultate. Dar oare era altfel drumul meu dacă, înainte de a intra clasa a 8-a aveam măcar o mică idee despre ce urma să fac? Probabil că da.


Deciziile de a-și alege liceul și facultatea pe care le vor urma sunt decizii mărețe pentru copii, care le influnțează cursul vieții. Au două variante, pot să facă ceva ce le place în viață, sau pot să meargă într-o direcție pe care o detestă. Că părinte, este și responsabilitatea ta să-l îndrumi.


Tocmai de asta pun mare preț pe îndrumare. Dacă eu, înainte de clasa a 8-a, eram îndrumat de cineva, în afară de instinct, către profilul liceului și a facultății care se potriveau intereselor mele, posibil că n-aș mai fi bâjbâit 3 ani pentru a găsi o activitate pe care s-o fac cu plăcere.


Așa că vă invit să le puneți copiilor întrebări pentru a se cunoaște pe ei, să le puneți întrebări despre ce ar vrea să facă în viitor, să-i ajutați să-și dea răspunsul singuri, dar mai ales să apelați la Consiliere Vocațională.



 

Alege un alt părinte și trimite-i acest articol.

Urmărește-ne pe FACEBOOK.

Urmărește-ne pe INSTAGRAM.

Subscribe pe YOUTUBE.

Înscrie-ți adolescentul pentru a deveni EROU.

122 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

#191 E de datoria noastră, a părinților, să…

Cred că cea mai mare problemă a elevilor din zilele noastre este managementul timpului. Se duc la școală, stau 5 ore în bancă tăcuți, apoi vin acasă, se retrag în camera lor și stau pe TikTok până se

A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page