!-- Google tag (gtag.js) -->
top of page

Ce te faci când vei fi mare?

Când eram în clasa a 8-a tot ce îmi doream era să treacă toată această perioad de liceu și facultate și să mă trezesc direct la un job.


De ce?


Pentru că habar nu aveam în ce direcție să mă îndrept. Habar nu avea ce-mi plăcea, ce aș putea să fac. Nu numai că nu știam dar nu aveam nici cea mai mică idee, iar procesul de a lua aceste decizii mi se părea îngrozitor de greu.


Ca urmare, am intrat la un liceu cu o dezicie luată pe ultima sută de metri, apoi am intrat la facultate tot cu o decizie luată pe ultima sută de metri. Deciziile vis-a-vis de liceul și facultatea pe care le-am urmat au fost nefondate, luate mai mult din instinct. Nu le regret absolut deloc, dar uneori mă întreb dacă se putea mai bine.


Cu liceul și facultatea am lămurit-o. Dar ce ziceți de faptul că acum, lucrez întru cu totul alt domeniu decât profilul facultății și masteratului pe care le-am terminat. Din nou, nu regret, pentru că folosesc în activitatea mea și concepte pe care le-am învățat în facultate. Dar oare era altfel drumul meu dacă, înainte de a intra clasa a 8-a aveam măcar o mică idee despre ce urma să fac? Probabil că da.


Deciziile de a-ți alege liceul și facultatea pe care le vei urma sunt decizii mărețe care îți influnțează cursul vieții. Ai două variante, poți să faci ceva ce îți place în viață, sau poți să mergi într-o direcție pe care o detești, dar, rămâi acolo pentru că o altă direcție nu știi.


Tocmai de asta pun mare preț pe îndrumare. Dacă eu, înainte de clasa a 8-a, eram îndrumat de cineva, în afară de instinct, către profilul liceului și a facultății care se potriveau intereselor mele, posibil că n-aș mai fi bâjbâit 3 ani pentru a găsi o activitate pe care s-o fac cu plăcere.


Așa că vă invit să vă cunoașteți pe voi, să vă puneți întrebări despre ce ați vrea să faceți în viitor, să vă dați singur răspunsuri, dar mai ales să apelați la Consiliere Vocațională.


 

Distribuie acest articol pentru și unui prieten de-al tău! Urmărește-ne pe FACEBOOK. Urmărește-ne pe INSTAGRAM. Subscribe pe YOUTUBE. Înscrie-te pentru a deveni EROU. #SchimbămRomâniaPrinEducație #SmartLifeEducation

139 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Ești un incapabil!

"Ești un fraier!" "Nu ești în stare să faci nimic!" "Nu te duce capul!" "Ești prost!" "Ești gras/grasă!" "Ești leneș!" ........și lista poate continua. Câte din aceste vorbe le-ai folosit în relația c

De ce părinții te fac să-ți pierzi încrederea în tine?

Ai observat și tu vreodată, că atunci când părinții tăi sunt în jurul tău, tu parcă îți pierzi puterile? Parcă deodată nu mai poți să iei decizii, parcă nu mai poți să vorbești în numele tău, parcă nu

Nici pe tine nu te cred părinții că ești stresat?

Probabil că ai auzit și tu cel puțin odată: Tu ești copil, nu ai de ce să fii stresat! Tu nu ai serviciu și nici o casă de întreținut! Nu e așa că te-au frustrat foarte tare aceste cuvinte? Știi de c

Comments


A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page