top of page

#77 De câte ori a dat-o-n bară copilul tău?

Imaginează-ți că al tău copil este o mașină aflată în mișcare, dar fără șofer la volan, iar la tine, părinte, este să ții de volan și să îndrumi mașina pe drumul corect.


Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți, și întâlnesc în fiecare lună sute de copii și de părinți. Acesta este metafora pe care o folosesc să le descriu părinților perioada adolescenței.


Copiii ajunși la vârsta adolescenței încep să facă lucruri singuri și să fie din ce în ce mai individualizați. Problema este că încă nu știu cum să facă lucrurile corect și experimentează.


Experimentarea de la această vârstă presupune faptul că al tău copil va face greșeli. De asta ești tu lângă el să preiei volanul când o ia pe arătură și să-i arăți calea cea corectă.


Lucram cu o fată de 14 ani, Ana. Făcea o grămadă de boacăne—așa le numea ea. Se întâmpla ba să intre în anturajul nepotrivit și să se trezească cu nota scăzută la purtare, ba să-și mintă părinții, ba să se certe cu sora ei. De fiecare dată când vorbeam cu mama ei, aceasta se întreba: „De ce o dă mereu în bară?”


Răspunsul meu a fost: „Pentru că este un copil plin de energie, curajos, care își dorește să facă multe lucruri și experimentează mult.”


Doar persoanele care nu fac nimic nu greșesc. În rest, cei care experimentează sunt predispuși atât greșelii, cât și înțelepciunii pe care o vor trage din acele greșeli.


Dacă al tău copil o dă în bară, fii lângă el și îndumă-l, întrebându-l: „Ce ai învățat din această greșeală și ce n-o să mai faci de acum încolo?”


Dacă vrei ca al tău copil să facă parte dintr-o comunitate de adolescenți pasionați de educație și performanță, intră pe www.eroul.ro și vezi detalii despre „Trezește EROUL din tine!”, cel mai complex curs de dezvoltare personală pentru adolescenți din România.

3 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

#191 E de datoria noastră, a părinților, să…

Cred că cea mai mare problemă a elevilor din zilele noastre este managementul timpului. Se duc la școală, stau 5 ore în bancă tăcuți, apoi vin acasă, se retrag în camera lor și stau pe TikTok până se

A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page