top of page

#7 Al doilea comportament esențial care distruge sau îmbunătățește relația părinte-copil

Actualizată în: 22 dec. 2020

Salutare dragă părinte! Dacă ai fost cu mine și în articolele anterioare, probabil îți amintești că am discutat despre cele trei comportamente esențiale ale părinților care îmbunătățesc relația cu copiii aflați la vârsta adolescenței. Aceste trei comportamente sunt: lasă-l să experimenteze, înțelege-l și arată-i ce e bine prin puterea exemplului. Toate aceste comportamente aplicate în relația cu copilul adolescent, în timp, te vor ajuta să te apropii de el precum erai când era mic.

Astăzi vreau să detaliez al doilea comportament și anume: înțelege-l. Înainte de a discuta despre acest comportament, te rog să te gândești la următoarea situație: copilul tău vine de la școală, îți spune că nu a înțeles nimic din lecția de astăzi de la fizică și ca luat nota trei. Care este reacția ta? Sau copilul tău a fost la o petrecere, vine acasă și simți că miroase alcool. Îți spune că toată lumea, la acea petrecere, a băut câte un pahar de vin, inclusiv el. Care este reacția ta?

Bănuiesc că știi deja care este tiparul de răspuns la astfel de situații la majoritatea părinților: nu ești în stare de nimic, nu ești suficient de atent, nu mai ieși afară o săptămână și stai și înveți, cum să bei la vârsta ta, nu ți-am spus că nu e bine să bei, și lista poate continua. Urmează critici, sfaturi de viață, pedepse și așa mai departe.

Acum vreau să-ți spun o altă întrebare. Cum te-ai simțit tu dacă începi treaba un nou loc de muncă, greșești un lucru și cineva începe să-ți spună: ești o incapabilă/incapabil, o să stai pe acest scaun până înveți, ți-am zis de 100 de ori cum se face. Nu-i așa că nu te mai duci a doua zi la acel job? Ei bine, asta simte și copilul, doar că el nu poate fugi de tine așa ușor, are nevoie de tine și... te și iubește. Dar, ușor, ușor el se îndepărtează. Acesta este motivul principal pentru care adolescenții se îndepărtează de părinți, iar părinții aproape că nu mai știu nimic din viața lor: cu cine umblă, pe unde merg, ce fac cât sunt plecați de acasă.

Cum poți totuși evita acest lucru? Simplu... Sau nu prea simplu, atunci când o faci pentru prima oară: înțelege-l și acceptă-l așa cum e. Înțelege-i eșecurile, înțelege-i greșelile. De ce? Pentru că de cele mai multe ori nu știau să facă altfel. Adolescenții sunt în perioada de experimentare, când învață despre lume, despre ce e bine și ce este rău, despre ce merge sau ce nu merge și cel mai bine învață din greșeli. Așa că, atunci când face o greșeală, în loc să-l critici, doar ascultă-l, în loc să-i dai sfaturi de viață, întreabă-l ce a învățat el din acea întâmplare, în loc să-l pedepsești pune-l să facă un plan despre cum să facă lucrurile corect data viitoare. Acționează exact ca un LIFE COACH, nu ca un gardian. Și ghici ce... O să observi, că data viitoare când o va da în bară va veni tot la tine să-ți povestească, se va apropia de tine și doar așa vei știi cu adevărat ce se întâmplă în viața lui. Altfel, va continua în aceeași greșeală și se va duce și se va plânge pe umărul unui prieten ce e posibil să-i dea să-i dea niște sfaturi de viață total greșite.

Ai învățat în acest video că al tău comportament influențează comportamentul copilului și atunci când îl înțelegi ascultându-l și punându-i întrebări îl vei apropia din ce în ce mai mult de tine.

Eu sunt Răzvan Cojocaru fondator Smart Life Education și te invit să distribui acest articol către comunitatea ta de părinți și dă-ne un LIKE pentru a face parte din comunitatea noastră de părinți. Pe data viitoare!


 

Alege un alt părinte și trimite-i acest articol.

Urmărește-ne pe FACEBOOK.

Urmărește-ne pe INSTAGRAM.

Subscribe pe YOUTUBE.

Înscrie-ți adolescentul pentru a deveni EROU.

19 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

#195 M-am întristat când…

„M-am întristat când am auzit de la diriginta fiului meu de notele pe care le avea la școală. Deși învăța constant, avea cele mai proaste note din clasă, pentru că se panica mereu când vedea pe foaia

#194 Se apropie examenele și copiii…

Se apropie Evaluarea Națională și bacul. Părinții încep să se agite. Copiii încep să simtă presiunea. Profesorii își freacă mâinile. Toată lumea o ia razna. Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvolt

A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page