top of page

#11 Cum poți distruge ușor încrederea în sine a copilului tău adolescent

Salutare dragă părinte și mă bucur să te revăd! Am spus în articolele anterioare că atitudinea copiilor, în special comportamentele neadecvate, sunt de fapt un răspuns la atitudinea părinților față de ei. Este o afirmație mai greu de digerat, într-adevăr, dar în momentul când tu ca părinte, reușești să înțelegi acest concept, vei putea fi conștient de unde încep problemele în relația cu copilul tău adolescent. Astăzi voi povesti despre cel mai simplu mod cum poți distruge efectiv încrederea în sine a copilului tău adolescent și probabil că ți-ai dat seama deja, este ceva ce să NU faci.

`Ți-am spus eu că acel prieten o să te dezamăgească`, `Ți-am spus eu că această bluză o să se rupă repede`, `Ți-am spus eu că nu vei reuși să intri în echipa de fotbal a școlii, fotbalul nu-i pentru tine!`... Și lista poate continua. Îți sună cunoscut? Părinții obișnuiesc să-l folosească pe `ți-am spus eu` foarte des. Și știu, nu este din rea voință, este pentru că de multe ori ceea ce spui tu copilului este adevărat. Problema cea mai mare, este că `Ți-am spus eu!` îi transmite copilului, inconștient, că el nu poate, că nu este în stare, că nu va reuși.

Pe termen lung `Ți-am spus eu!` va transforma adolescentul într-un adult monoton și mediocru, care nu va face nimic din ieșit din comun în viața lui din frica de greșeală și pentru că i-a fost antrenat ani de zile înainte neîncrederea în sine și i s-a transmis inconștient și fără voință, de către părinte, omul în care avea cea mai mare încredere, că el nu poate. Când va ajunge la vârsta maturității copilul nu va putea ieși din tipare. Nu va face nimic remarcabil din frica de greșeală, nu își va începe proiecte pe cont propriu, nu-și va deschide propria firmă, nu va deveni un artist sau un sportiv de succes. Va face exact ce fac și cei din jurul lui, va sta mai degrabă ascuns și va face ce spun alții, șefi, prieteni sau părinți, pentru că încrederea în sine a fost distrusă.

`Ți-am spus eu!` încalcă nevoia de experimentarea adolescenților. Spuneam în articolele anterioare că vârsta adolescenței este vârsta când copiii învață lucruri despre viață. Și cum o fac cel mai bine? Prin experimentare, prin a vedea ce pot face și ce nu pot face prin a simți ce e bine și ce e rău. Experimentarea, cunoașterea oamenilor și cunoașterea lumii face un adult mai capabil iar dacă ea lipsește....Știi și tu...

Mai mult, folosind replici de tipul `Ți-am spus eu!`ceea ce faci este să impui copilului limitele tale. Poate tu nu ai reușit să fii olimpic la matematică, poate nu ai reușit să fii un sportiv de succes, poate nu ai reușit să-ți deschizi propria ta firmă. Cine spune că al tău copil nu poate reuși? Cine spune asta în afară de limitele din mintea ta pe care de multe ori le proiectezi asupra copilului?

Așa că știu că ai cele mai bune intenții pentru copilul tău aflat la vârsta adolescenței dar ține cont de ce am spus mai sus. Evită frazele de tipul `Ți-am spus eu!` și lasă copilul să greșească, să experimenteze și mai ales învețe. Lasă-l să prindă aripi să devină un adult de succes, nu mai sta pe capul lui.

Eu sunt Răzvan Cojocaru fondator Smart Life Education și te invit să distribui acest acest articol către comunitatea ta de părinți și să ne dai un LIKE pentru a face parte din comunitatea noastră de părinți.

Pe data viitoare!

 

Alege un alt părinte și trimite-i acest articol.

Urmărește-ne pe FACEBOOK.

Urmărește-ne pe INSTAGRAM.

Subscribe pe YOUTUBE.

Înscrie-ți adolescentul pentru a deveni EROU.

23 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

#195 M-am întristat când…

„M-am întristat când am auzit de la diriginta fiului meu de notele pe care le avea la școală. Deși învăța constant, avea cele mai proaste note din clasă, pentru că se panica mereu când vedea pe foaia

#194 Se apropie examenele și copiii…

Se apropie Evaluarea Națională și bacul. Părinții încep să se agite. Copiii încep să simtă presiunea. Profesorii își freacă mâinile. Toată lumea o ia razna. Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvolt

A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page