Tu înțelegi acest aspect în viața copilului tău?

Ca părinte, probabil că și tu te confrunți cu un nivel mare de stres, ai de crescut unul (sau mai mulți copii), de aranjat casa, de rezolvat tot felul de provocări dar mai ales ai un job, care probabil îți mănâncă o mare parte din energie.


Ce te diferențiază de copii este că tu crezi că ai dreptate, adică tu crezi că ai motive întemeiate să fii stresat/ă pe când copilul nu. Am auzit mulți părinți zicând acest lucru: Tu nu ai motive să fii stresat! Tu ești copil!


Surpriză! De fapt, un copil chiar are multe motive să fie stresat, pentru că atunci descoperă viața și multe lucruri pe care nu le cunoaște. Asta se aplică în special în rândul adolescenților care încep să devină independenți, adică să facă lucruri pe care nu le cunosc de unii singuri. De aici vine și o irascibilitate continuă pe care o simți la ei zilnic.


Mai mult decât atât, adolescenții au multe motive să fie stresați. Crezi că să stea 7 ore la școală nu îi stresează? Crezi că notele de la școală nu îi stresează? Crezi că profesorii nu îi stresează? Crezi că examenele nu îi stresează? Crezi că colegii care glumesc pe seama lor nu îi stresează? Crezi că viitorul nu îi stresează? Crezi că tu însuți nu îi stresezi? BA DA!


Și dacă la un moment dat vine de la școală și nu te poți înțelege cu el, nu comunică, e distant, poate se poartă furios, nu cooperează și vrea să fie singur, tot ce trebuie să faci este să-ți aduci aminte ce am scris mai sus și să EMPATIZEZI, să-l ÎNȚELEGI. În acel moment este ca și cum tu te întorci acasa după o zi grea la serviciu și nu mai vrei să vezi și să auzi nimic. Cum ar fi, deasupra acestui stres să se adauge o persoană care nu te înțelege și te bate la cam și mai mult? Dacă nu-ți place cum sună, fă altfel, ÎNȚELEGE-L. Așa ți-l vei face prieten.


Dacă vrei să-l faci și pe copilul tău să înțeleagă, trimite-i articolul pentru adolescenți: Articol pentru adolescenți

 

Alege un alt părinte și trimite-i acest articol.

Urmărește-ne pe FACEBOOK.

Urmărește-ne pe INSTAGRAM.

Subscribe pe YOUTUBE.

Înscrie-ți adolescentul pentru a deveni EROU.

23 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Radu are 13 ani. Este în clasa a 7-a. Într-o seară, Radu vine supărat acasă. Mama lui îl întreabă: -𝐶𝑒 𝑓𝑎𝑐𝑖? Radu răspunde: -𝐵𝑖𝑛𝑒! Mama lui continuă: -𝐶𝑢𝑚 𝑎 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑙𝑎 𝑠̦𝑐𝑜𝑎𝑙𝑎̆!

Copilul tău adolescent vine acasă de la școală. Tu întrebi: “Ce faci?”, el răspunde “Bine!”. Copilul tău adolescent vine acasă de afară. Tu întrebi: “Ce faci?”, el răspunde “Bine!”. Copilul tău adoles

A1. Principal Logo (Colored).png