!-- Google tag (gtag.js) -->
top of page

De ce copilul tău nu are încredere în el?

Ca mulți dintre copii, probabil că ai observat și în comportamentul copilului tău faptul că este neîncrezător în el, că este confuz, ca ar face un lucru dar nu ar face, că se gândește de 100 de ori înainte, sau mai rău, că nici măcăr nu încearcă să facă un anumit lucru.


Și tu, ca părinte, ce faci, când vezi că se comportă așa?


Ei bine, vrei să-l ajuți, și o faci. Poate iei tu decizia pentru el, poate îi spui tu exact ce să facă, poate chiar îl duci de mână în locul respectiv, poate te cerți tu cu colegii lui care-l jignesc. Probabil ce faci acum este să-l salvezi tu de fiecare dată, să nu-l lași să greșească, să nu-l lași să se dea cu capul de pereți.


Fie că are 9 ani, 13 sau 18 știi de ce copilul tău nu are încredere în el? Pentru că nu este învățat să gândească singur. Știu, sună dur și poate te vei supăra. Dar mai important decât supărarea ta pe moment este ca adolescentul/copilul să aibă o atitudine curajoasă, o atitudine de învingător.


Sunt mai multe aspecte la comportamentul tău vis-a-vis de copil. În primul rând știu că o faci din iubire și te înțeleg, dar conștientizează că mai mult o faci din frică. În momentul când copilul nu este lăsat să-și ia propriile decizii, subconștient îi transmiți mesajul că e prost, că e incapabil, că el nu poate, iar dacă ăsta este mesajul transmis de creierul lui comportamentul acționează în consecință.

Dacă tu nu îi permiți lui să testeze, să greșeacă și apoi să ia decizia corectă, în creierul lui nu se vor activa procesele de luare de decizie și nu va fi în stare să facă asta nici când va fi mai mare.


Așa că, oricât de greu ar fi, lasă-l pe le să își ia deciziile singur, nu-l face dependent de tine. Nu-i mai lua apărarea, lasă-l să vorbească în numele lui, nu-l mai duce de mână la întâlnirea cu prietenii, lasă-l să meargă singur.


Și mai mult de atât: NU-I MAI TĂIA TU FRUCTELE ȘI I LE DUCE LA CALCULATOR. LASĂ-L SĂ VINĂ SĂ MĂNÂNCE SINGUR!


 

Alege un alt părinte și trimite-i acest articol.

Urmărește-ne pe FACEBOOK.

Urmărește-ne pe INSTAGRAM.

Subscribe pe YOUTUBE.

Înscrie-ți adolescentul pentru a deveni EROU.

56 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

#177 Știi acel moment când are examen și tu stai ca pe ace?

Panica pe care o poate simți un părinte în legătură cu copilul lui e inegalabilă. Știi acel moment când are examen și tu stai ca pe ace. Atunci când merge la olimpiadă și abia aștepți să te sune să-ți

#176 Doamna Elena era o mamă…

Când am cunoscut-o pe Doamna Elena, era o mamă îngrijorată care se confrunta cu o provocare comună. Fiul ei, Andrei, era absorbit de TikTok, petrecând în medie 5 ore pe zi uitându-se la videoclipuri.

A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page