!-- Google tag (gtag.js) -->
top of page

#153 Ne plângem că ai noștri copii nu sunt responsabili, dar…

După fiecare curs introductiv pe care îl susțin cu participanți care vin pentru prima oară, stau și strâng sticle de apă dintre scaune. Majoritatea sunt nedesfăcute.


Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți, și întâlnesc în fiecare lună sute de copii și de părinți.


Începe cursul, încep să vorbesc, copiii se uită la mine ca hipnotizați, atenți să nu le scape vreun detaliu. Deodată se deschide ușa și o mamă panicată intră căutându-și copilul cu privirea prin sală: „Am uitat să-i las apa!”.


Copilul, rușinat, întinde mâna să ia sticla. Parcă îi spune din priviri: „Ieși odată și lasă-mă!”


Apa rămâne nedeschisă timp de o oră și jumătate, apoi este uitată sub scaun.


De fiecare dată se întâmplă asta.


Când un părinte este prea protectiv cu copilul, îi face rău. Copiii au nevoie să devină responsabili. Pot face asta doar dacă trec prin experiențe care să-i facă responsabili.


Dacă și-a uitat apa și chiar are nevoie de ea în timpul cursului, asta va fi un disconfort îndeajuns de mare încât data viitoare să nu o mai uite.


Ne plângem că ai noștri copii nu sunt responsabili, dar facem lucruri pentru ei, îi salvăm mereu și le furăm lecțiile de viață.


Lasă-ți copilul să-și învețe propriile lecții. Nu-l mai salva. Va supraviețui o oră și jumătate și fără apă.


Dacă vrei ca al tău copil să facă parte dintr-o comunitate de adolescenți pasionați de educație și performanță, intră pe www.eroul.ro și vezi detalii despre „Trezește EROUL din tine!”, cel mai complex curs de dezvoltare personală pentru adolescenți din România.

18 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Mă gândeam ce minunat e ca unui copil – adolescent, mă refer – să i se explice fenomenele prin care trece în viața lui. Noi nu știam asta când eram de vârsta lor. Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de d

A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page