top of page

#6 Primul comportament esențial care distruge sau îmbunătățește relația părinte-copil

Salutare dragă părinte! Dacă ai fost cu mine și în articolele anterioare probabil că îți amintești că am discutat despre cele trei comportamente esențiale ale părinților care îmbunătățesc relația cu copiii aflați la vârsta adolescenței. Aceste trei comportamente sunt: lasă-l să experimenteze, înțelege-l și arată-i ce e bine prin puterea exemplului. Toate aceste trei comportamente, în timp, te vor apropia de adolescentul tău precum erai când era mic .

Astăzi vreau să detaliez primul comportament, astfel încât să înțelegi mai bine despre ce este vorba și ce ai de făcut în cadrul acestui comportament. Primul comportament este lasă-l să experimenteze și este unul dintre cele mai importante comportamente pe care le pot arăta părinții față de copii și care nu numai că întreține o relație apropiată părinte-copil dar, pe termen lung îl ajută pe copil să devină un om puternic, inteligent, sigur pe el și cu o stimă de sine ridicată.

Adolescența este despre experimentare. Este perioada când copilul iese, mai mult sau mai puțin, de sub umbrela părintelui și începe să-și dezvolte personalitatea proprie. De asemenea este vârsta în care dorința de control pentru propria viață adolescenților crește. Părintele simte asta și nu-i vine să creadă că lucrurile nu mai sunt cum au fost odată. Părintelui nu-i vine să creadă că autoritatea lui în fața copilului scade, la fel și controlul asupra lui. Pe deoparte este adolescentul, care vrea să fie independent, pe de altă parte este părintele care vrea să-l păstrezi așa cum era și... rezultatul este o rupere a relației părinte–copil.

Adolescenții au nevoie să experimenteze, să vadă ce este bine și ce este rău, ce li se potrivește și ce nu li se potrivește. Părintele, pe de altă parte nu-l lasă să facă asta și îi umple mintea cu sfaturi de viață, până în momentul în care copilul nu-l mai aude deloc, la propriu. Nu e bine să stai cu astfel de prieteni, Nu e bine să fumezi, Nu e bine să-ți cheltui toți banii, Nu mai sta atât de mult timp la calculator – sună cunoscut? Dacă și tu ai făcut asta și nu a funcționat cum te așteptai, oprește-te și fă altfel.

Îți recomand să-l lași să experimenteze. Da, exact, lasă-l să facă lucrurile cum vrea el. De ce? În primul rând pentru că adolescenții au mare nevoie de experimentare. În al doilea rând pentru că oricum va face ce vrea el chiar și dacă tu îi impui să nu facă și mai mult de atât se va îndepărta din ce în ce mai mult de tine. Lasă-l să învețe, să aibă eșecuri, să facă greșeli. Este perfect în regulă. Așa învață cum funcționează lucrurile în viață.

Așa că, cel mai important lucru din articolul de astăzi este să-ți lași copilul să experimenteze, pentru că oricum o va face fără voia ta și fără știa știrea ta și riști să răcești relația cu el din ce în ce mai mult.

Sunt multe lucruri de discutat aici, și voi continua în articolul următor.

Eu sunt Răzvan Cojocaru, fondator Smart Life Education, și te invit să distribui acest viarticol către comunitatea ta de părinți și să ne dai un LIKE pentru a face parte din comunitatea noastră de părinți.

Pe data viitoare!


 

Alege un alt părinte și trimite-i acest articol.

Urmărește-ne pe FACEBOOK.

Urmărește-ne pe INSTAGRAM.

Subscribe pe YOUTUBE.

Înscrie-ți adolescentul pentru a deveni EROU.

19 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

#194 Se apropie examenele și copiii…

Se apropie Evaluarea Națională și bacul. Părinții încep să se agite. Copiii încep să simtă presiunea. Profesorii își freacă mâinile. Toată lumea o ia razna. Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvolt

A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page