!-- Google tag (gtag.js) -->
top of page
Poza scriitoruluiRăzvanC

#173 „Fac lucruri pentru el, iar e mai mult iritat decât recunoscător!”

Actualizată în: 3 feb.

„Părinții mei, efectiv, fac prea multe lucruri pentru mine. Le tot zic să o lase mai ușor, iar apoi îmi scot ochii pentru tot ceea ce fac.”

 

Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți, și întâlnesc în fiecare lună sute de copii și de părinți.

 

Asta îmi spunea un băiat de 15 ani la o oră de consiliere. Toată familia era frustrată. Copilul era frustrat fiindcă voia spațiu, voia să facă el lucrurile singur. Părinții erau frustrați fiindcă făceau multe lucruri pentru el, iar el, chipurile, nu aprecia nimic.

 

Există o regulă nescrisă, care spune cam așa: „Nu ajuta dacă nu ți se cere ajutorul.” Asta se aplică și în relațiile cu copiii adolescenți.

 

Dacă copilul nu ți-a cerut explicit să-l ajuți, chiar dacă vei face o grămadă de lucruri pentru el, nu le va aprecia. Dă-i spațiu copilului, lasă-l să testeze, să facă lucrurile singur, chiar să meargă la școală fără sendvișuri dacă le-a uitat acasă.

 

Copiii nu sunt chiar așa de fragili. Uneori chiar nu vor să fie salvați. Uneori chiar vor să observe consecințele acțiunilor lor. Dar dacă tu, ca părinte, faci multe lucruri pentru copil, dacă îl salvezi de fiecare dată, copilul va fi mai mult iritat decât recunoscător.

 

Dacă vrei ca și copilul tău să afle aceste lucruri, intră pe www.eroul.ro și înscrie-ți copilul în „Trezește EROUL din tine!”, cel mai complex curs de dezvoltare personală pentru adolescenți din România.

11 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page