top of page

De ce mint adolescenții?

Actualizată în: 13 oct. 2019

Tu de ce minți? Și pe cine minți?

Poate îți minți părinții… poate profesorii… prietenii? Sau poate pe toți.


Știi pe cine minți, de fapt?


Pe TINE.


Minciuna este un mod al creierului de a ne proteja, de a ne conserva integritatea. Minciuna reprezintă un mod de a ne eschiva, de a ne ajuta să ne apărăm împotriva lucrurilor pe care nu ne simțim stăpâni sau este un mod de a ne feri de adevăr. Fiindcă am fost, poate, învățați că adevărul rănește.

Dar, de fapt, fiecare minciună pe care o spui, oricât de nevinovată, te va afecta cel mai tare tot pe tine. Hai să ne gândim la situația în care tu îți minți părinții că ai fost la școală când, de fapt, ai plecat cu prietenii la barul de lângă. E o minciună nevinovată. Nu s-a întâmplat nimic. Nu ai făcut nimic rău, oricum era ora de desen și nu învățai nimic.


Dar ce s-ar fi întâmplat dacă ai fi spus adevărul?


Cel mai probabil te-ar fi certat. Fiindcă părinții tăi nu vor un copil care stă prin baruri în timpul orelor. Nu contează că nu aveai nimic de pierdut, etc, etc, etc.

Nu?

Știu că părinții au tendința să fie exagerați, și știu că tu ești o persoană foarte integră. Și te felicit că îți folosești mintea. Dar mințind, nu faci decât să îți înveți creierul să dezvolte scenarii. E bună creativitatea, nu mă înțelege greșit, dar în acest context duce la neîncredere. Fiindcă din una în alta, fără să știi, vei ajunge să minți tot mai des, să ascunzi tot mai multe lucruri și, la un moment dat poate să pierzi firul.

Sau, ajung părinții să afle și nu vor mai fi deranjați de faptul că ai stat în bar, cât vor fi deranjați că nu pot avea încredere în tine.

Și vor începe să te controleze mai mult. Te vor enerva deja. Vor începe și prietenii tăi să râdă de tine și de restricțiile tale. Sau va începe maică-ta să vină mai des pe la școală. Sau să îți sune mai des profesorii.


Asta vrei?


Și lucrurile vor degenera mai mult.

Știu că este greu uneori să spui adevărul, dar ce preferi? Să spui cine ești și să ceri să fii acceptat, să îți formezi o coloană vertebrală și să se știe despre tine că ești exact cine pretinzi că ești?

Sau să se știe despre tine că spui lucruri frumoase, ești model… dar nu poți să păstrezi o relație de orice natură prea mult fiindcă mai devreme sau mai târziu vei fi considerat a fi mincinos?


Gândește-te la asta.


Până una alta te invit să vizionezi clipul meu despre încredere în sine și curaj, respectiv competență. Poate te va ajuta:


Spune adevărul, oricât de dureros! Adevărul te va elibera!

56 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

#195 M-am întristat când…

„M-am întristat când am auzit de la diriginta fiului meu de notele pe care le avea la școală. Deși învăța constant, avea cele mai proaste note din clasă, pentru că se panica mereu când vedea pe foaia

#194 Se apropie examenele și copiii…

Se apropie Evaluarea Națională și bacul. Părinții încep să se agite. Copiii încep să simtă presiunea. Profesorii își freacă mâinile. Toată lumea o ia razna. Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvolt

A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page