top of page

#1 De ce copiii care au tot ce îți doresc sunt nefericiți?

Actualizată în: 30 nov. 2020

Salutare dragă părinte și mă bucur să te revăd. Tocmai scriam exercițiile pentru următoarea noastră lecție din cursul de dezvoltare personală pentru adolescenți când mi-a venit în minte o întrebare, pe care ți-o voi pune și ție imediat .

De-a lungul ultimilor ani, am interacționat cu mulți adolescenți dintre care unii dintre ei, aparent, aveau tot ceea ce își doreau. Totuși, acestor adolescenți le lipsea ceva important și anume: entuziasmul pentru viață, fericirea de zi cu zi. Și întrebarea pe care mi-am pus-o și pe care ți-o adresez și ție este: De ce copiii care au părinții înstăriți și care primesc tot ceea ce vor, adică ultimul tip de telefon sau ultimul tip de PlayStation, sunt adesea frustrați și nefericiți?

Ei bine, am adresat această întrebare și comunității noastre de adolescenți. Am primit de la ei răspunsuri variate: că au tot ce își doresc dar sunt neglijați de părinți, că nu primesc destulă iubire, că nu au prieteni adevărați și tot așa. Toate aceste răspunsuri sunt perfect valide și au sens. Pot fi motive pentru care această categorie de copii să fie nefericită, dar eu am alt răspuns. Răspuns în care ne putem regăsi deopotrivă și noi adulții. Această nefericire constă în concentrarea atenției noastre.

Vezi tu fericirea noastră depinde de lucrurile pe care ne concentrăm atenția. Dacă ne concentrăm atenția de fiecare dată pe lucrurile pe care nu le avem, evident, mereu vom avea o stare de frustrare. În schimb dacă ne concentrăm atenția pe lucrurile pe care deja le avem, mulțumind pentru ele, chiar și în gând, vom fi conștienți, de fapt, de cât de mult avem.

Acei copii de care vorbeam mai devreme și care primesc de fiecare dată ultimul model de telefon apărut sau ultimul model de PlayStation apărut nu se gândesc la ceea ce au deja ci se gândesc constant la ce va apărea nou și ce vor să își mai cumpere. Întotdeauna va apărea ceva mai nou, mai bun, mai frumos, și pentru că atenția lor, este mereu în viitor și este la ceea ce nu au, vor simți mereu acel sentiment de nefericire și frustrare. Copilul tău oare cât de fericit este?

Acum, spre final, vreau să mai punctez încă odată cele două lucruri importante pe care le-ai învățat în articolul de astăzi:

1. Nu-i cumpăra copilului tău toate noutățile care apar pe piață, imediat ce apar

și

2. Atunci când mulțumim, chiar și în gând, pentru ceea ce avem deja, starea noastră de fericire crește.


Eu sunt Răzvan Cojocaru, fondator Smart Life Education, și te invit să distribui acest articol către comunitatea ta de părinți și dă-ne un LIKE pentru a face parte din comunitatea noastră de părinți. Pe data viitoare!


 

Alege un alt părinte și trimite-i acest articol.

Urmărește-ne pe FACEBOOK.

Urmărește-ne pe INSTAGRAM.

Subscribe pe YOUTUBE.

Înscrie-ți adolescentul pentru a deveni EROU.

31 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

#195 M-am întristat când…

„M-am întristat când am auzit de la diriginta fiului meu de notele pe care le avea la școală. Deși învăța constant, avea cele mai proaste note din clasă, pentru că se panica mereu când vedea pe foaia

#194 Se apropie examenele și copiii…

Se apropie Evaluarea Națională și bacul. Părinții încep să se agite. Copiii încep să simtă presiunea. Profesorii își freacă mâinile. Toată lumea o ia razna. Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvolt

A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page