top of page

#42 Copilul tău a făcut exact ce i-ai spus să nu facă?

Actualizată în: 16 aug. 2022

„Nu mergi departe cu prietenii!”

„Nu sta până târziu!”

„Nu mânca fast-food!”

„Nu bea cafea!”

„Nu, nu, nu!”


Din dorința de a-și ține copiii departe de alcool, droguri, mâncare nesănătoasă, sex și așa mai departe, mulți părinți le interzic copiilor lor aproape orice distracție


Ce se întâmplă în interiorul copilului dacă tu îi răspunzi cu NU chiar și atunci când cere ceva banal? Se frustrează. Și apoi ce mai face? Se ascunde de tine. Și apoi ce mai face? Exact lucrul de care tu vrei să-l ferești.


Am văzut-o de o grămadă de ori, în special cu alcool, droguri, dar chiar și cu activitatea sexuală.


O strategie mai eficientă de a-ți ține copilul în siguranță este să-l faci să înțeleagă într-un mod frumos de ce nu e bine să adopte anumite comportamente. Adevărul este că alcool poți lua de la orice chioșc. Tutun la fel. Și, din păcate, nici drogurile nu sunt chiar așa de greu de găsit.


Decât să-l ții pe copilul tău în lesă, ca pe un cățel, mai bine îl instruiești dinainte și îi dai drumul. Explică-i despre alcool și lasă-l la petrecere. Explică-i despre droguri și lasă-l la festival. Explică-i despre fast-food și lasă-l afară cu prietenii.


Copiii știu ce au de făcut. Copiii sunt inteligenți. Dar dacă tu, părinte, îi arăți că nu ai încredere în el, o va da în bară.


„Și dacă vine amețit de la o petrecere, să-l mai las?” Da! Dacă vine amețit sau chiar îi este rău de la alcool după o petrecere, este o modalitate bună de a trage o învățătură. Nu-l certa, doar întreabă-l ce a învățat din asta și lasă-l singur. De multe ori, remușcarea și dezamăgirea sunt cele mai eficiente pedepse.


Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți, și te invit să intri pe site și să vezi toate programele noastre pentru adolescenți.


217 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

#191 E de datoria noastră, a părinților, să…

Cred că cea mai mare problemă a elevilor din zilele noastre este managementul timpului. Se duc la școală, stau 5 ore în bancă tăcuți, apoi vin acasă, se retrag în camera lor și stau pe TikTok până se

A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page