top of page

#38 Ce faci dacă copilul tău bea alcool?

Actualizată în: 16 aug. 2022

„A fost la o petrecere și când s-a întors mirosea a alcool. Mi-a spus că a băut un pahar de vin. Cum să bea la 17 ani? Am avut un scandal monstru!”


Asta mi-a spus o mamă despre fata ei. După 6 luni, fata s-a dus la o altă petrecere. Ce crezi că s-a întâmplat? Au adus-o prietenii pe brațe acasă, aproape de comă alcoolică.


Mama ei era siderată și mi-a zis: „În casă la noi nu se consumă pic de alcool!”


Eu i-am zis: „Exact asta-i problema.”


Hai s-o luăm de la început. Alcoolul în sine nu este o problemă. Excesul de alcool este o problemă, la fel ca excesul de zahăr sau de hamburgeri. Oamenii beau alcool și este în regulă, atâta timp cât nu exagerează.


Mama fetei de mai sus era în extrema cealaltă: „Nu ai voie pic de alcool!”. Dacă și tu ai această idee, dă-mi voie să-ți spun că la petrecerile adolescenților se consumă alcool. Dacă al tău copil nu a încercat niciodată alcool, ghici ce – își va satisface curiozitatea.


Ideea nu e să-ți ții copilul departe de alcool. Ideea e ca de fiecare dată când bea, să aibă măsură.


Ce-ți recomand: dă-i să copilului tău adolescent să guste alcool de față cu tine. Pune-i la masă un pahar de bere, de vin, ca să vadă cum e. Astfel, curiozitatea lui va fi satisfăcută și la petreceri va ști când să se oprească.


E mai bine ca al tău copil să bea alcool cu tine decât cu alții. Ține-l aproape și nu-l certa fiindcă a băut un pahar de vin.


Insuflă-i copilului tău adolescent să bea cu măsură, nu să nu bea deloc. Alcool se găsește la tot pasul și oricum o va face fără știrea ta.


Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți, și te invit să intri pe site și să vezi toate programele noastre pentru adolescenți.


14 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

#191 E de datoria noastră, a părinților, să…

Cred că cea mai mare problemă a elevilor din zilele noastre este managementul timpului. Se duc la școală, stau 5 ore în bancă tăcuți, apoi vin acasă, se retrag în camera lor și stau pe TikTok până se

A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page