!-- Google tag (gtag.js) -->
top of page

#141 Știi ce e aia libertate controlată - în relație cu copilul adolescent?

Principala valoare a adolescenților este libertatea.


Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți, și întâlnesc în fiecare lună sute de copii și de părinți.


Un copil adolescent va vrea să plece singur cu prietenii, să stea cât mai mult la calculator sau la filme și va tinde să iasă afară și să nu se mai întoarcă acasă.


Știi momentul acela în care îi spui ce să facă, dar parcă nu te mai aude? Sau acel moment când e pe afară, îl suni și nu răspunde la telefon cu orele?


Adolescenții prețuiesc libertatea: să facă ce vor, când vor, cum vor.


Evident, este periculos să lași un copil să facă așa ceva. Va tinde să exagereze. Dar și dacă îți vei îngrădi copilul adolescent la fiecare pas și vei sta cu gura pe el, nu vei mai avea viață bună cu el.


Soluția este să-i oferi o libertate controlată. Pentru orice situație—teme, ieșit pe afară, stat pe calculator—să setați împreună niște limite și niște consecințe. Apoi îl lași în pace. Dacă la un moment dat vezi că nu a respectat ce ați stabilit, vei aplica consecința.


Îți dau și un exemplu. În loc să stai cu gura pe copil și să-l verifici la teme la fiecare pas, stabilești cu el următoarea regulă: Seara la ora 20:00, toate temele pentru a doua zi sunt terminate. Consecința poate fi: Dacă la un moment dat găsesc teme nefăcute pentru a doua zi, o săptămână te voi verifica la toate materiile să văd dacă ți-ai făcut tema.


Acest exemplu îl poți aplica și pentru jucat la calculator, pe telefon, ieșit afară cu prietenii, cheltuit bani. E mult mai eficient decât să stai cu gura pe copil toată ziua. Așa, copilul învață să se descurce singur.


Va greși? Cu siguranță. Dar asumându-și consecința, va învăța să fie responsabil.


Dacă vrei ca al tău copil să facă parte dintr-o comunitate de adolescenți pasionați de educație și performanță, intră pe www.eroul.ro și vezi detalii despre „Trezește EROUL din tine!”, cel mai complex curs de dezvoltare personală pentru adolescenți din România.

4 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

#204 Petrece timp cu copilul tău și el nu va...

Părinții au fost ocupați cu serviciul, iar el a crescut pe unde a putut: ba pe la bunici, ba pe la o bonă, ba singur. Când veneau părinții, îi aduceau jucării și dulciuri. Până la 13 ani, Andu a fost

Comentários


A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page