top of page

#99 S-a dat bătut fix înainte de examen. Părinții nu s-au gândit la asta.

„Copilul meu este clasa a 8-a, mai are 3 luni până la examen și nu mai vrea să facă nimic. S-a dat bătut. Nu știu cum să-l motivez.”


Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți, și întâlnesc în fiecare lună sute de copii și de părinți.


Asta îmi spunea mama unui băiat de 14 ani la telefon, acum câteva zile. Am înțeles mai apoi că, din septembrie și până acum, programul copilului a fost cam așa: 6 ore de școală, 2 ore de meditații și 4 ore de teme. În fiecare zi.


A renunțat la toate activitățile care-i făceau plăcere: desenat, baschet, bicicletă. Cu prietenii mai vorbea doar pe Discord seara.


Copilul era extenuat. Făcea 12 ore de teme în fiecare zi. Efectiv nu mai avea energie.


Și avea toată dreptatea din lume să se dea bătut.


Un adult care muncește 12-14 ore în fiecare zi, ajunge în burnout în jumătate de an. Copilul a rezistat tot atât.


În engleză există o expresie care sună cam așa: less is more. Dacă un copil învață 12-14 ore pe zi, nu va fi mai performant decât unul care învață 8 ore și are timp și de relaxare.


Performanța înseamnă un program clar, echilibrat, pe care îl aplic cu perseverență zilnic. Un program echilibrat înseamnă că într-o zi am timp și de muncă, dar și de relaxare. Astfel voi avea energie ca a doua zi să o iau de la capăt. Orice om are nevoie de asta. Chiar dacă acel om este clasa a 8-a și dă examen.


Altfel, în câteva luni energia se duce în jos, nu are de unde să se refacă, iar copilul se dă bătut fix pe ultima sută de metri.


Dacă vrei ca al tău copil să facă parte dintr-o comunitate de adolescenți pasionați de educație și performanță, intră pe www.eroul.ro și vezi detalii despre „Trezește EROUL din tine!”, cel mai complex curs de dezvoltare personală pentru adolescenți din România.

8 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

#195 M-am întristat când…

„M-am întristat când am auzit de la diriginta fiului meu de notele pe care le avea la școală. Deși învăța constant, avea cele mai proaste note din clasă, pentru că se panica mereu când vedea pe foaia

A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page