top of page

#98 Dacă îi încalci această nevoie, copilul tău se va răzvrăti

Dacă îi încalci această nevoie, copilul tău se va răzvrăti sau se va resemna, devenind un adult obedient și cu capul plecat. Este vorba despre 𝐧𝐞𝐯𝐨𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐨𝐥.


Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți, și întâlnesc în fiecare lună sute de copii și de părinți. Lucrez cu copii ajunși la vârsta adolescenței, cu vârsta de peste 13 ani.


Unul dintre cele mai mari motive de discuții între ei și părinții lor este faptul că părinții lor încă îi mai consideră copii mici, iar ei se consideră aproape adulți.


Știi momentul acela în care îi spui copilului la fiecare pas ce să facă? Știi acel moment în care te duci tu cu el la meditații și nu-l lași singur? Știi acel moment în care îi reamintești de 100 de ori că e frig afară și că trebuie să se îmbrace?


Ei bine, toate aceste momente îi spun copilului că nu el e cel care are control asupra vieții lui, ci părinții. Și nu-i place. Pentru că deja e mare. Vrea să ia singur propriile decizii. Vrea să gândească. Vrea să eșueze sau să reușească singur. Dar părinții nu-l lasă.


Dacă copilul se impune asupra părintelui, are mari șanse să ajungă un copil rebel și răzvrătit. Dacă părintele se impune asupra copilului, are mari șanse să-l facă pe acesta un copil obedient, fără păreri și inițiative.


Așa că, îți recomand ca întotdeauna să faci echipă cu copilul tău. Îți recomand să-i ceri părerea, să-l întrebi și pe el cum vrea. Îți recomand să-i dai opțiuni și să-l lași să aleagă.


Este timpul să simtă că are control asupra vieții lui. Asta o să-i dea încredere în el, inițiativă și chef de viață.


Dacă vrei ca al tău copil să facă parte dintr-o comunitate de adolescenți pasionați de educație și performanță, intră pe www.eroul.ro și vezi detalii despre „Trezește EROUL din tine!”, cel mai complex curs de dezvoltare personală pentru adolescenți din România.

12 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

#194 Se apropie examenele și copiii…

Se apropie Evaluarea Națională și bacul. Părinții încep să se agite. Copiii încep să simtă presiunea. Profesorii își freacă mâinile. Toată lumea o ia razna. Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvolt

A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page