!-- Google tag (gtag.js) -->
top of page
Poza scriitoruluiRăzvanC

#9 2 Pași simpli pentru a-l face pe copilul tău adolescent să citească mai mult

Salutare dragă părinte și mă bucur să te revăd! Într-un articol anterior spuneam că pentru ca un copil să demonstreze un anumit comportament pe care tu ți-l dorești este nevoie să i-l arăți tu înainte, să faci tu asta cu plăcere, iar el te va urma. Dacă vrei de exemplu ca al tău copil să-și facă curat în cameră, lasă-l să te surprindă când toți faci curat în cameră, cu plăcere bineînțeles altfel nu va funcționa, dacă copilul va simțit că ceea ce faci este o corvoadă pentru tine evident că nu o va face nici el.

Ei bine, vin mulți părinți la mine care îmi spun: `adolescentul meu nu vrea să citească deloc, stă toată ziua pe telefon sau pe calculator dar nu-l văd să pună mâna pe vreo carte`. În acel moment am o întrebare specifică pe care o pun părinților: Voi, părinții în casă, citiți? Ce răspuns primesc în continuare? `Păi noi n-avem timp, toată ziua suntem la serviciu apoi facem treburile casei, gătim, facem curat, iar seara picăm lați la televizor`... Cred că deja v-ați prins ce vreau să spun aici, nu?

Primul pas pentru a-l face pe copilul tău adolescent să citească este să te vadă pe tine că o faci. Noi modelam foarte mult din comportamentele persoanelor care ne înconjoară. Există o vorbă care spune așa: suntem suma celor mai apropiate cinci persoane din viața noastră. În viața adolescenților, din cele cinci persoane cele mai apropiate încă mai fac parte părinții. Așa că, dacă încă nu o faci, apucă te tu de citit. Ia-ți jumătate de oră pe zi și fă-ți acest obicei. Înlocuiește statul pe telefon dimineață la cafea cu cititul. Înlocuiește statul la televizor seara cu cititul. Arată-i copilului cât de entuziasmat ești de acest obicei, cat de mult îți place și cât de multe ai învățat. Povestește, în primă fază, nu-i propune și lui să facă ce faci tu. După vreo lună în care el te-a văzut că citești și s-a obișnuit cu asta și pare că este ceva natural acum, poți să-i propui și lui să facă asta.

Al doilea pas pentru a-l face pe copilul tău să citească este să-l scoți din lectura obligatorie de la școală. Să fim serioși acum, mare parte din lectura obligatorie de la școală este plictisitoare și nu atrage pe nimeni. În schimb, copiilor le-ar plăcea să citească ceva ce într-adevăr îi entuziasmează. Așa că pentru al doilea pas, fii sigură că ai niște cărți interesante prin casă. Harry Potter, Stăpânul Inelelor, poate cărțile plină de mister ale lui Dan Brown sau poate Coehlo. Mai mult de atât, poți vedea care sunt pasiunile copilului tău adolescent și apoi să-i cumperi niște cărți legate de acele pasiuni: poate e pasionat de războaie i-ai cărți despre războaie, poate e pasionat de mașini i-ai cărți despre mașini sau poate de animale. Ai înțeles ideea.

Ai învățat astăzi doi pași prin care pot să-l faci pe copilul tău adolescent să citească mai mult. Primul pas este să-i arăți prin exemplul tău propriu iar cel de-al doilea pas este să îl scoți din lectura obligatorie de la școală. Pune-le în aplicare și vezi ce se schimbă. Dacă nu o să faci ceva diferit față de ce ai făcut până acum e clar că rezultatul va fi același.

Eu sunt Răzvan Cojocaru fondator Smart Life Education și te invit să distribui acest articol către comunitatea ta de părinți și dă-ne un LIKE pentru a face parte din comunitatea noastră de părinți. Pe data viitoare!

 

Alege un alt părinte și trimite-i acest articol.

Urmărește-ne pe FACEBOOK.

Urmărește-ne pe INSTAGRAM.

Subscribe pe YOUTUBE.

Înscrie-ți adolescentul pentru a deveni EROU.

19 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Commentaires


A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page