top of page

#84 Mama face toate responsabilitățile copilului și copilul devine…

Mama îi pune de mâncare, mama îi face ghiozdanul, mama îl trezește dimineața, mama… mama… mama.


Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți, și întâlnesc în fiecare lună sute de copii și de părinți. Am observat că atunci când în familie există doi frați, cel mare va fi cel responsabil, iar cel mic va fi cel care, aparent, va avea întotdeauna nevoie de ajutor. Ai observat asta până acum?


Chiar vorbeam cu o mamă care era fix în această situație. Îmi spunea: „Când a venit cel mic pe lume, băiatul cel mare avea 4 ani. Ușor, ușor, l-am lăsat să facă lucrurile singur, să mă ajute cu treburile casei, să-și pună singur de mâncare.”


Copilul ei cel mare are acum 18 ani. Se descurcă singur și cu școala, și cu meditațiile, iar când vine acasă are grijă singur de el.


Copilul cel mic are 14 ani. E stresat din orice. E neîncrezător în el. Mama i le face pe toate, iar el este ca un spectator în propria viață.


Copilul cel mic nu a avut șansa să fie independent. Dacă cel mare a devenit independent forțat, fiindcă mama nu a mai avut timp de el, de cel mic a avut grijă la fiecare pas.


Când îi faci tu, ca părinte, responsabilitățile copilului, el se învață așa. Când altcineva face lucrurile pentru copil, îi fură experiențele, iar copilul devine un fricos fără încredere în el.


Ușor, ușor, lasă-l să aibă grijă de propriile responsabilități. Evident, după ce în prealabil l-ai învățat cum să facă asta.


Dacă vrei ca al tău copil să facă parte dintr-o comunitate de adolescenți pasionați de educație și performanță, intră pe www.eroul.ro și vezi detalii despre „Trezește EROUL din tine!”, cel mai complex curs de dezvoltare personală pentru adolescenți din România.

22 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

#194 Se apropie examenele și copiii…

Se apropie Evaluarea Națională și bacul. Părinții încep să se agite. Copiii încep să simtă presiunea. Profesorii își freacă mâinile. Toată lumea o ia razna. Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvolt

A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page