top of page

#8 Al treilea comportament esențial care distruge sau îmbunătățește relația părinte-copil

Salutare dragă părinte și mă bucur să te revăd! În articolele anterioare am vorbit despre cele 3 comportamente care distrug sau îmbunătățesc relația părinte-copil. Primele 2 comportamente sunt:` lasă-l să experimenteze` și `înțelege-l`.

Astăzi voi detalia cel de-al treilea comportament și anume: `arată-i ce e bine prin puterea exemplului`. Am observat la mulți părinți următorul comportament: vor ca ai lor copiii să facă sau să nu facă un anumit lucru, dar ei, părinții, fac total opusul și am să-ți dau câteva exemple:

1. `Nu fuma`, fumatul te poate face să te îmbolnăvești!` spune părintele în timp ce fumează.

2. `Nu mai sta toată ziua la calculator!`, spune părintele care stă pe telefon în timp ce gătește.

3. `Culcă-te mai devreme, nu te mai culca așa târziu!` spune părintele care stă la televizor până după miezul nopții... Și exemplele pot continua. Cred că ai înțeles ideea. Probabil că ai auzit și tu vorba că: teoria e zero fără practică. Ei bine, această vorbă se aplică și aici. În general oamenii și mai ales copiii aflați la vârsta adolescenței învață prin experimentare și prin ceea ce văd în comportamentul celor din jurul lor, și nu neaapărat din ce li se spune.

Dacă te întrebi de ce al tău copil te ignoră sau nu te ascultă atunci când îi spui să facă ceva, e posibil să fie din cauza faptului că nu vede acel comportament demonstrat la tine. `Mai pune și tu mâna pe o carte! Citește! Citește! Citește!`, obișnuiesc părinții să le spun adolescenților, iar copiii nu o fac nici în ruptul capului. Îți pun o întrebare simplă: Când și de câte ori te-a văzut copilul pe tine că în timpul liber citeai? Dacă răspunsul este niciodată sau de puține ori nu te aștepta ca el să o facă. Pur și simplu nu e obișnuit cu asta.

Exemplul de comportament al părintelui este principalul ingredient în comportamentul pe care și-l formează copilul la vârsta adolescenței, așa că principalul lucru pe care l-ai învățat astăzi este să fii un exemplu pentru al tău copil pentru că el îți va urma comportamentul.

Eu sunt Răzvan Cojocaru fondator Smart Life Education și te invit să distribui acest articol către comunitatea ta de părinți și dă-ne un LIKE pentru a face parte din comunitatea noastră de părinți. Pe data viitoare!

 

Alege un alt părinte și trimite-i acest articol.

Urmărește-ne pe FACEBOOK.

Urmărește-ne pe INSTAGRAM.

Subscribe pe YOUTUBE.

Înscrie-ți adolescentul pentru a deveni EROU.

10 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

#194 Se apropie examenele și copiii…

Se apropie Evaluarea Națională și bacul. Părinții încep să se agite. Copiii încep să simtă presiunea. Profesorii își freacă mâinile. Toată lumea o ia razna. Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvolt

A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page