top of page

#78 De la 13 ani în sus, anturajul îl va influența pe copilul tău

De la 13 ani în sus, influența ta, ca părinte, scade, iar influența anturajului crește. Copilul tău începe să fie din ce în ce mai influențat de persoanele din jur, de colegi, de prieteni.


Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți, și întâlnesc în fiecare lună sute de copii și de părinți. Aceasta este o mare provocare pe care mi-o spun părinții: Cum îl fac pe al meu copil să nu mai fie influențat de anturaj?


Hai să-ți spun ce am observat în interacțiunile pe care le am cu părinții și cu adolescenții.


Copiii care sunt apropiați de părinți sunt GREU influențabili de prieteni. Pe de altă parte, copiii care s-au distanțat de părinți sunt foarte UȘOR influențabili de cei din jur.


Ce fac părinții din prima categorie, cei de care copiii lor sunt apropiați? Am observat că părinții care au o relație apropiată cu copiii lor sunt acei părinți care oferă atenție de calitate copiilor lor. Ei își iau în serios copiii, le ascultă provocările, le dau alternative și îi înțeleg.


Pe de altă parte, părinții care nu se înțeleg deloc bine cu copiii lor îi critică foarte des, îi judecă mult, le dau directive și pedepse, iar copiii efectiv fac tot posibilul să fugă de lângă aceștia.


Evident că dacă copilul tău fuge de tine, își va lua sfaturile din altă parte și cel mai probabil nu vor fi mereu cele mai eficiente. Așa că, fii aproape de copilul tău, acordă-i atenție, ia-l în serios, ascultă-l și empatizează cu el și el își va lua sfaturile de la tine.


Dacă vrei ca al tău copil să facă parte dintr-o comunitate de adolescenți pasionați de educație și performanță, intră pe www.eroul.ro și vezi detalii despre „Trezește EROUL din tine!”, cel mai complex curs de dezvoltare personală pentru adolescenți din România.

11 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

#195 M-am întristat când…

„M-am întristat când am auzit de la diriginta fiului meu de notele pe care le avea la școală. Deși învăța constant, avea cele mai proaste note din clasă, pentru că se panica mereu când vedea pe foaia

#194 Se apropie examenele și copiii…

Se apropie Evaluarea Națională și bacul. Părinții încep să se agite. Copiii încep să simtă presiunea. Profesorii își freacă mâinile. Toată lumea o ia razna. Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvolt

A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page