#60 Îmi ies din minți cu copilul ăsta!

Câteodată îți vine să-ți ieși din minți. Vorbești cu copilul tău și parcă vorbești pe lângă. Se uită la tine, dar știi că nu înțelege nimic și că tot ca el va face. Ai vrea să fii tu în locul lui și să faci ca tine, pentru că știi cum merg lucrurile… dar nu ești.


Fiecare părinte vrea să-și îndrume copilul așa cum știe mai bine, așa cum a învățat în urma experienței a 35, 40 sau 50 de ani de viață, dar copilul… copilul nu se lasă îndrumat. Cel puțin, nu așa ușor.


Adevărul este că oricât ai vrea tu, părinte, ca al tău copil să-ți asculte sfaturile și să facă cum zici tu, n-o să facă. N-o să te asculte din simplu motiv că are viața lui și are și el nevoie să capete experiență pe pielea lui, la fel cum ai făcut și tu.


Nici tu nu ai făcut întocmai cum te-au îndrumat părinții tăi. Cum poți avea pretenția ca al tău copil s-o facă?


Dacă vei accepta că al tău copil este o persoană diferită de tine, care face lucrurile diferit și care are dreptul să greșească și să învețe din greșelile lui, vei salva multe momente de ceartă și vei crește un adult puternic și cu încredere în el.


Dacă nu, o să fii într-un conflict continuu cu al tău copil. Tu-i vei spune să facă cumva, pentru că așa crezi tu că e mai bine, iar el va face tot în felul lui.


Fiecare copil are nevoie să experimenteze, să greșească, să eșueze, să se ridice și să învețe. Lasă-l s-o facă.


Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți, și te invit să intri pe site și să vezi toate programele noastre pentru adolescenți.


www.smartlifeeducation.ro

4 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Cum ar fi ca al tău copil să vină acasă și să se apuce singur de teme? Cum ar fi să nu mai trebuiască să-i spui de zece ori să lase telefonul? Cum ar fi să aibă chef să facă treabă? Ei bine, da, se po