top of page

#52 Cât de mult ți-ai manipulat copilul până acum? Vezi aici.

„Dacă pățești ceva, eu mor!”


„Dacă mai ieși cu fata sau cu băiatul ăsta, înseamnă că nu mă iubești!”


„Dacă mă mai enervezi, mă supăr și-mi plesnește inima!”


„Dacă ieși cu tatăl tău, voi fi foarte tristă.”


„Mi-ar fi plăcut și mie să merg în parc, dar tu ai preferat să mergi cu prietena ta.”


Recunoști cuvintele de mai sus? În acest fel părinții își manipulează copiii. Știu că, dacă ai spus ceva de genul până acum, nu ai făcut-o intenționat, ci . . . pentru că merge. Fără îndoială că merge să creezi un sentiment de vinovăție în copilul tău, în urma căruia el să facă ce vrei tu. Asta nu înseamnă că e și bine – pentru tine, pentru el, pentru relația dintre voi pe termen lung.


„Dacă tu pățești ceva, eu mor!” Prin această frază, părintele pune pe spinarea copilului chiar responsabilitatea vieții lui. De obicei, părinții spun asta atunci când copilul pleacă de acasă. Știi ce se va întâmpla atunci? Copilul va sta întotdeauna cu frica în sân, iar dacă va avea un accident, știi la ce se va gândi prima oară? Nu la cum să aibă grijă de el, ci la „ce-o să zică mama?”


„Mi-ar fi plăcut și mie să merg în parc, dar tu ai preferat să mergi cu prietena ta.” Prin această frază, tu îi transmiți copilului că te-ai simțit prost pentru că el nu a ieșit cu tine. Indirect, îi spui ca data viitoare să iasă cu tine, nu cu prietena lui. Și poate o va face pentru a nu se simți vinovat. Este bine pentru tine, dar oare este bine și pentru el?


„Dacă mă mai enervezi, mă supăr și-mi plesnește inima!” De obicei bunicii o spun pe asta, punând pe spinarea copilului chiar sănătatea lor. Dacă vreunul dintre bunici pățește ceva, copilul va crede că e vina lui. E foarte greu de dus o astfel de vinovăție din punct de vedere emoțional și mulți se refugiază în alcool pentru a scăpa de ea.


Mare atenție la ce-i spui copilului tău. Știu că tu vrei doar să-l faci să te asculte, dar, uneori, prin vorbele tale e posibil să-i faci și mult rău.


Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți, și te invit să intri pe site și să vezi toate programele noastre pentru adolescenți.


9 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

#195 M-am întristat când…

„M-am întristat când am auzit de la diriginta fiului meu de notele pe care le avea la școală. Deși învăța constant, avea cele mai proaste note din clasă, pentru că se panica mereu când vedea pe foaia

#194 Se apropie examenele și copiii…

Se apropie Evaluarea Națională și bacul. Părinții încep să se agite. Copiii încep să simtă presiunea. Profesorii își freacă mâinile. Toată lumea o ia razna. Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvolt

A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page