#288 Nu își face ordine, nu adună lucrurile, e dezorganizat. Uite ce să faci!
- RăzvanC
- acum 16 minute
- 2 min de citit
Din seria ÎNTREBĂRI DE LA PĂRINȚI
„Copilul meu nu este responsabil. Nu vrea să își facă ordine în cameră, să-și adune cărțile, lucrurile. Preferă să stea și să viseze, să asculte muzică, să fie în lumea lui. Ce mă sfătuiești să fac, Răzvan?”
Oare te regăsești în situația asta? Dacă da, citește ce urmează:
Lumea interioară a unui adolescent este foarte profundă. Gândește strategii, se gândește la ce a făcut bine, ce a făcut rău, cum ar trebui să facă anumite lucruri.
E foarte important să-l lași să viseze. Cu toate acestea, îl putem sprijini să fie mai organizat.
De obicei, copiii dezorganizați în adolescență nu au avut responsabilități clare în casă până atunci, ci părinții au făcut lucrurile în locul lor. Și e normal: dacă mama a făcut asta pentru mine, de ce să o fac eu acum?
Trebuie să-l mobilizezi treptat. Iată ce ai putea face:
✅ Stabilește, mai întâi cu tine însăți, care sunt lucrurile ce intră în responsabilitatea lui și care sunt cele ce țin de responsabilitatea părinților. Exemplu de responsabilități pentru copii: patul, ordinea în cameră, pusul și strânsul mesei, ghiozdanul, temele, trezitul la timp.
✅ Nu îl pune să le facă pe toate deodată. Alege câte o activitate – la început cele mai ușoare, dar importante (poate făcutul patului dimineața nu e la fel de important ca pregătirea ghiozdanului). Aș sugera o activitate la două săptămâni, pentru care să îi transferi responsabilitatea.
✅ Discută cu el despre acea activitate. Spune-i clar care sunt așteptările tale, ca părinte. Exemplu: „Am așteptarea ca tu să îți faci singur sandvișurile dimineața.”
✅ Nu-i mai face tu, sub nicio formă, acea activitate. Poate că într-o zi va merge la școală fără sandvișuri, va vedea că nu este în regulă și va începe să le facă singur.
✅ Stabilește o consecință naturală pentru acea activitate. De exemplu, un adult care întârzie la serviciu primește o reducere de 10% din salariu. La fel trebuie gândit și în cazul copilului.
✅ Continuă cu alte activități, treptat.
Este important ca voi, părinții, să stabiliți reguli și responsabilități clare în casă (cine face, ce face, când face). Cu timpul, noua dinamică îl va responsabiliza și pe copil.
Dacă vrei ca al tău copil să învețe, pe lângă materiile de la școală, și abilități necesare pentru a se descurca în viața de zi cu zi, intră pe www.eroul.ro și înscrie-l la „Trezește EROUL din tine!” – poate cel mai complex curs de dezvoltare a abilităților de viață pentru adolescenții între 13 și 17 ani din România.
Comentarios