!-- Google tag (gtag.js) -->
top of page
Poza scriitoruluiRăzvanC

#23 Hainele și camera sunt ale adolescenților nu ale părinților

Salutare dragă părinte și mă bucur să te revăd! Am o întrebare al cărei răspuns promit că va rămâne doar între noi. De câte ori pe lună te cerți cu al tău copil adolescent? Și când zic că te cerți mă refer că tu ții la el, el țipă la tine, tu țipi mai tare și așa mai departe.

Ei bine, vorbesc cu părinți care au aceste provocări destul de des și din vorbă în vorbă am observat un lucru comun la aceștia, niciunul dintre aceștia nu oferă copilului libertatea de a face alegeri cu privire la lucrurile care sunt ale lor și aici mă refer în special la camera lor și la hainele pe care copilul le poartă.

Ce se întâmplă mai exact? Copiii ajunși la vârsta adolescenței au mare nevoie de libertate, adică se simtă că au ei controlul, mai ales în ceea ce privește lucrurile lor. La această vârstă personalitatea lor prinde contur și asta începe să se vadă în propriul lor stil de a se îmbrăca, de a se aranja sau de a-și aranja locul în care își petrec timpul. Apoi, părintele, de obicei vine și spune: NU, nu te îmbrăca așa! NU, nu-ți lua acei adidași! Nu-ți spune postere pe ușă! Nu-ți muta mobila în cameră și multe alte recomandări care încep cu nu.

Vreau să clarificăm un lucru important pentru a diminua frecvența conflictelor. Lucrurile lui sunt ale lui, bineînțeles într-o limită impusă de părinte dar tot sunt lucrurile lui. Ce înseamnă asta? Camera copilului este camera copilului, da-i voie să-și aranjeze așa cum vrea camera, respectând niște limite impuse de tine, cum ar fi bani sau stil. Hainele sunt ale copilului și cel mai important este să se simtă bine în ele. Nu-i mai spune tu cu ce să se îmbrace. Pune doar niște reguli și lasă-l să se îmbrace cu ce vrea el. Niște regul ar fi, pentru fete, fusta scurtă poartă doar afară cu prietenii nu la școală. Pentru băieți, la fel, geacă de motociclist se poartă doar când ieși afară și nu și la școală. Sper că ai înțeles ce vreau să-ți spun. Oferă libertate copilului și te vei înțelege cu el ca și cum ați fi cei mai bun prieten.

Eu sunt Răzvan Cojocaru fondator Smart Life Education și te invit să distribui acest articol către comunitatea ta de părinți și dă-ne un LIKE pentru a face parte din comunitatea noastră de părinți. Pe data viitoare!


 

Alege un alt părinte și trimite-i acest articol.Urmărește-ne pe FACEBOOK.

Urmărește-ne pe INSTAGRAM.

Subscribe pe YOUTUBE.

Înscrie-ți adolescentul pentru a deveni EROU.

74 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page