Salutare dragă părinte și mă bucur să te revăd! Am avut la sesiunile de consiliere, săptămânile trecute, o adolescentă de 15 ani care tocmai învățase o lecție importantă, că nu e bine să descarci filme de pe internet în Germania. Și la noi în România, treaba asta se consideră furt și probabil că se pedepsește, dacă ar sta cineva să monitorizeze acest aspect, dar în Germania cineva chiar monitorizează și dă amenzi dacă descarci filme fără să le cumperi de pe internet.
Ei bine, această învățătură a costat-o pe adolescenta noastră cam 1000 € în amenzi și trei luni de vacanță de vară de stat în casă, adică o pedeapsă dură pentru un copil ajuns la vârsta petrecerilor și a socializării. Din vorbă în vorbă am ajuns să discutăm despre pedeapsă și fără să-i pun eu mai multe întrebări, ea mi-a spus: pedeapsa a fost inutilă, deja îmi învățasem lecția pentru că a trebuit să plătesc amenda din alocație și bursă, deja știam ce să nu mai fac atunci când mă reîntorc în Germania.
La cursul nostru de Dezvoltare Personală pentru adolescenți Trezește EROUL din tine! discutăm și despre greșeli și eșecuri. Ceea ce îi învățăm pe adolescenți este că întotdeauna greșeala este o oportunitate de învățare și că de multe ori, o persoană care face greșeli este cu un pas înaintea unei persoane care nu face nimic, deoarece prima persoană data viitoare va știi ce să nu mai facă. Din păcate, am observat că nu mulți părinți împărtășesc opiniile noastre, iar ceea ce învață copiii la curs, cu ceea ce îi învață unii părinți acasă, se bat cap în cap. De obicei, părinții au impresia că ai lor copii trebuie să fie perfecți iar parcursul lor prin viață să fie lin, fără greșeală sau fără eșec. Dacă cumva intervine o greșeală sau un eșec, pentru mulți părinți sună ca un capăt de lume, ca și când totul s-a terminat cu acea greșeală și că nu se mai poate face nimic. Ei iau totul ca pe o tragedie și ce se întâmplă mai rău este că pun mare presiune pe copil. Ți se pare cunoscut? Și vorbesc aici despre diferite examene, note la școală, olimpiade, concursuri sportive și multe altele.
Cea mai mare problemă care este? În acest fel, copiilor le va fi frică să mai încerce lucruri, din cauza eșecului. Dacă părintele face o tragedie din fiecare eșec sau greșeală a copilului, antrenează în copil rușinea și frica. Mai târziu, copilului îi va fi frică să facă lucruri și va sta cu stres: dacă voi eșua? Îi va fi frică să vorbească cu o fată de ca să nu fie respins, îi va fi frică să-și asume riscuri de ca să nu piardă, îi va fi frică să înceapă proiecte pe comt propriu sau să înceapă vreo afacere pentru că dacă va avea un eșec. Copilul va retră în mintea lui exact emoțiile de rușine și frică ce au fost antrenate de părinte.
Ce mai uită părinții este că adolescența este perioada experimentării. Acum copiii învață despre viață din diferite experiențe. Învață ce e bine, ce e rău, ce pot să facă sau ce nu pot să facă și aici există automat și posibilitatea greșelii: să spui ceva nelalocul lui, să-ți rănești prietenii sau părinții, să iei o notă proastă sau să nu reușești să treci examenul la engleză.
Ce te sfătuiesc să faci este ca întotdeauna să privești greșeala și eșecul ca pe o oportunitate de învățare. De fiecare dată când al tău copil greșește, în loc să încerci să-l pedepsești, pune trei întrebări:
1. Ce n-a mers bine?
2. Ce ai învățat din asta?
3. Ce vei face diferit data viitoare?
Aceste trei întrebări îl vor maturiza mult mai eficient decât ar face orice pedeapsă... Ah... Și mai e ceva. Dă libertate copilului tău să greșească. Un copil care greșește mult este mai inteligent decât unul care nu greșește pentru că asta înseamnă că acel copil experimentează lucruri.
Eu sunt Răzvan Cojocaru fondator Smart Life Education și te invit să distribui acest articol către comunitatea ta de părinți și dă-ne un LIKE pentru a face parte din comunitatea noastră de părinți. Pe data viitoare!
Alege un alt părinte și trimite-i acest articol.Urmărește-ne pe FACEBOOK.
Urmărește-ne pe INSTAGRAM.
Subscribe pe YOUTUBE.
Înscrie-ți adolescentul pentru a deveni EROU.
Комментарии