top of page

#21 Adolescenții care nu se apucă de fumat sunt ori foarte fricoși ori au o Stimă de Sine ridicată

Salutare dragă părinte și mă bucur să te revăd! Un subiect important pentru vârsta adolescenței, cu care deseori vin părinții către mine este fumatul.

Adolescența, mai exact între 14 și 16 ani este vârsta în care majoritatea adolescenților se apucă de fumat. Odată ce au făcut-o, poate fi mai greu să-i dezobișnuiești iar astăzi îți voi arăta cum să previi implementarea acestui obicei nociv la copilul tău.

Vreau să știi un lucru important întâi, adolescenții care nu se apucă de fumat ori sunt foarte fricoși ori au o stimă de sine foarte ridicată, restul, de obicei, se apucă de fumat. Copiii care sunt foarte fricoși nu se vor apuca să facă asta de frica repercursiunilor. Dacă află mama sau tata, mă pedepsesc sau mai rău, mă bat. Copiii echilibrați, care de altfel, sunt destul de puțini, au stimă de sine ridicată și nu au nevoie să se apuce de fumat.

Vezi tu, adolescenții nu încep să fumeze pentru că au nevoie, nu fumează pentru că arde plămânul, cum ar zice un adult. Ei fac acest lucru ca să fie cool. Asta se numește acceptare socială. Mulți copii se apucă de fumat când începe liceul tocmai pentru a se integra mai ușor în noile grupuri.

Un adolescent cu o stimă de sine nu prea ridicată, care se simte inferior în fața altora, care simte că nu este destul de bun, care simte că nu este la nivelul celor din grup, din diferite motive, va avea nevoie de lucruri din afara lui pentru a se simții echilibrat, pot fi haine scumpe, telefoane sau... să se apuce de fumat. Să facă ce fac și restul pentru a fi cool. Pentru ca ceilalți să spună, bravo.

Un adolescent echilibrat, cu o stimă de sine ridicată, care se simte la același nivel cu cei din jurul lui, care își cunoaște valoarea, nu va avea nevoie să facă asta, pentru că în sinea lui știe deja că e cool. Un copil cu o stimă de sine ridicată se iubește pe el însuși, înțelege că a fuma îi poate cauza probleme de sănătate. Mai mult de atât adolescenții cu o stimă de sine ridicată tind să devină liderii unui grup și să seteze standardele acelui grup, care, în funcție de interesele pe care le au copiii pot fi diferite. Dacă copiii sunt sportivi, standardul va fi despre performanță sportivă. Dacă copiii sunt olimpicii la robotică standardul va fi despre medalii și invenții.

Așa că pentru a-ți feri copilul de vicii este nevoie să lucrezi la atitudinea lui emoțională în special la stima de sine. Cum poți să faci asta? Ei bine există cursuri întregi despre asta și nu aș putea acoperi subiectul în acest video, dar îți pot da două direcții.

1. Pentru tine ca părinte, ca să înveți cum să gestionezi relația cu copilul tău, pentru a-i crește și menține o stimă de sine ridicată îți recomand Programul ALL ABOUT PARENTING de Urania Cremene.

2. Pentru al tău adolescent și pentru a a-și crește singur această stimă de sine mult râvnită îți recomand Cursul de Dezvoltare Personală pentru adolescenți Trezește EROUL din tine!, creat de mine însumi.

Așa că, ai învățat un lucru foarte important astăzi, cu cat copilul tău adolescent este mai echilibrat emoțional și are o stimă de sine mai ridicată cu atât va fi mai motivat să stea departe de vicii, oricare ar fi ele, inclusiv fumatul.

Eu sunt Răzvan Cojocaru fondator Smart Life Education și te invit să distribui acest articol către comunitatea ta de părinți și dă-ne un LIKE pentru a face parte din comunitatea noastră de părinți. Pe data viitoare!


 

Alege un alt părinte și trimite-i acest articol.Urmărește-ne pe FACEBOOK.

Urmărește-ne pe INSTAGRAM.

Subscribe pe YOUTUBE.

Înscrie-ți adolescentul pentru a deveni EROU.


66 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

#194 Se apropie examenele și copiii…

Se apropie Evaluarea Națională și bacul. Părinții încep să se agite. Copiii încep să simtă presiunea. Profesorii își freacă mâinile. Toată lumea o ia razna. Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvolt

A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page