Am fost de curând martor la o scenă care m-a pus pe gânduri...
Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți, și întâlnesc în fiecare lună sute de copii și de părinți.
În cadrul unei reuniuni de familie, o bunică o apucă de burtă pe nepoata ei de 13 ani și-i spune „Ce-i asta?”. Am zis că nu văd bine. Ulterior, bunica se uită la mine și zice „Ia uite ce diferiți sunt ea și fratele ei!”. Eu răspund „Da, așa este!”, gândindu-mă la diferența clară de personalitate dintre cei doi—fata era plină de energie și curioasă, fratele ei era mai timid. Dar bunica adaugă „Ea grasă, el slab.”
Nu mai știam ce să spun…
Imaginează-ți—să fii pe acest pământ de doar 13 ani și printre informațiile pe care le primești despre sine din partea celor mai apropiate persoane să fie faptul că ești grasă. Astfel de remarci duc la o relație toxică cu imaginea de sine, cu propriul corp și cu mâncarea.
Este posibil ca al tău copil să aibă probleme cu greutatea, complet de acord. Acestea pot duce la o calitate scăzută a vieții și poate chiar la bullying în cercul lui social, iar tu nu vrei asta. Este o chestiune de urmărit și de reparat, însă nu așa…
Dacă îl faci de râs, dacă îi spui că este gras, dacă îi zici să nu mai mănânce ciocolată, dacă îi bați apropouri, dacă faci comentarii despre aspectul lui fizic, dacă îl apuci de burtă și-l întrebi „Ce-i asta?”, o să contribui direct la relația dezastruoasă pe care copilul tău o va avea cu propriul lui corp și cu ce are în farfurie. Nu îl vei motiva, ci doar îl vei face să se simtă prost. Ideea de a mânca va aduce întotdeauna rușine. Va încerca diete după diete și regimuri după regimuri care vor funcționa pe termen scurt, după care se va întoarce în același punct. Este chiar posibil să ajungă la bulimie—am întâlnit astfel de cazuri.
Și atunci, ce să faci dacă observi că al tău copil are probleme cu greutatea?
În primul rând, uită-te la calitatea mâncării din familie. Câtă mâncare procesată îi pui în farfurie? Cât acces are la dulciuri și sucuri? Tu cum mănânci? Ce exemplu personal îi dai? L-ai învățat diferența dintre mâncare sănătoasă și mâncare nesănătoasă?
În al doilea rând, du-l la un sport... dar nu cu scopul de a-l face să slăbească! Țelul aici nu este să dea 10 kilograme jos. Acesta este doar un efect secundar. Țelul este să se îndrăgostească de activitatea respectivă, de comunitatea pe care o are în jur atunci când practică acel sport, de ideea de a-și pune corpul în mișcare și de cât de bine se simte după antrenament. Iar ca efect secundar, kilogramele vor cădea și ele. Ia-i o bicicletă. Faceți trasee montane. Ia-i role. Du-l la tenis. Du-l la un parc de aventuri, unde să se cațere în copaci. Du-l la înot.
Astfel, vei trata problema la sursă.
Dacă vrei ca al tău copil să facă parte dintr-o comunitate de copii pasionați de educație și dezvoltare personală, intră pe www.eroul.ro și înscrie-ți copilul în „Trezește EROUL din tine!”, cel mai complex curs de dezvoltare personală pentru adolescenți din România.
Commenti