top of page

#19 Cum să-l faci pe copilul tău adolescent să-ți spună adevărul tot timpul

Salutare dragă părinte și mă bucur să te revăd! Acum câteva zile am primit un telefon de la o mamă care dorea ca eu să fac câteva ore de consiliere cu fata ei 14 ani. Provocarea pe care această mămică o avea cu ai ei fată era încrederea, adică mama nu mai avea încredere în aproape nimic din ceea ce copilul spunea, pentru că dese ori acesta mintea. Copilul mințea despre prietenii cu care stă, despre unde merge și despre ceea ce face atunci când este plecată de acasă. Întrebând-o mai multe detalii despre relația dintre ea și fata ei mi-am dat seama că nu cu fata era nevoie să lucrezi. Cred că te-ai prins.

Comportamentul copiilor nu este proactiv ce este reactiv. Comportamentul copiilor este o consecință a comportamentului părinților față de ei. Asta înseamnă că obiceiul de a minții la copii, mai ales la adolescenți, vine ca reacție la anumite lucruri pe care le fac părinții și am să-ți enumăr câteva dintre acestea.

1. Controlul excesiv

2. Neîncrederea nativă în copil

3. Critica și judecata

4. Minciuna părinților față de copii

Mulți părinți au obiceiul de a menține un control excesiv asupra copilului. Și asta funcționează până la vârsta adolescenței, când nevoia de control a copiilor crește exponențial și încep să se ferească de controlul părinților. Adolescenții au nevoie să simtă că pot lua decizii pentru ei înșiși, că pot să facă lucruri, că sunt în stare. În momentul în care părintele stă cu gura pe el tot timpul: unde te duci, cu cine, ce faci acolo, până la cat stai, ce faci cu banii de buzunar, îl frustrează pe copil, iar varianta copilului de a scăpa rapid din această strânsoare este minciuna.

Alți părinți au neîncredere nativă în copii, adică din start pleacă de la premisa că copilul minte. Știi, există o vorbă care spune cam așa: De ce ți-e frică nu scapi. Cu cat ești mai încordat în privința minciunii, cu atât vei fi mințit mai mult. Inconștient copilul va spune în mintea lui, ce rost are să-i spun adevărul dacă oricum nu mă va crede.

Majoritatea părinților, din păcate, critică și judecă toate acțiunile pe care copilul le face. Ce-ai făcut azi? Am mâncat de la fast-food... Iar ai mâncat de la fast-food, nu ți-am zis că nu e sănătos. Cu cine ai fost afară? Cu Andrei, Miruna și Bogdan. Iar ai stat cu Bogdan. E un copil care nu va ajunge nimic în viață... Și multe alte critici. Păi cum ai vrea ca al tău copil să fie sincer cu tine când îl critici la fiecare pas pe care-l face. Critica, indirect îi spune unui om că este prost. Și da, copilul se simte prost când îl critici și alege să te mintă. Gândește-te dacă tu ai avea în viața ta un om care te critică continuu. Ai ceda la un moment dat. Critica și judecata sunt principalul motiv pentru care adolescenții mint. Și să fim serioși și oamenii mari fac asta.

Mai sunt părinți care, ei îi mint pe copii. În ianuarie îți iau calculator, vine luna ianuarie apoi părintele spune: nu, nu în Ianuarie, în iunie. Din clasa a șasea te las să mergi singur în tabere, vine clasa a șasea și îi spui copilului: te las să mergi în tabără doar dacă vin și eu cu tine. Înțelegi ce vreau să zic. Dacă tu nu ții nu te ții de cuvânt, ce exemplu dai copilului tău? Dacă tu nu te ții de cuvânt față de copilul tău, cum poți avea pretenția că el s-o facă?

Acum cred că înțeleg de ce în momentul în care acea mămică a venit la mine în legătură cu fata ei de 14 ani am spus că nu cu copilul e nevoie să lucrez, ci cu ea.

Astăzi ai învățat două lucruri importante, obiceiul de a minții al adolescenților este un răspuns la atitudinea părinților față de ei și pentru a evita un asemenea comportament din partea copilului tău e nevoie să eviți cele patru obiceiuri enumerate anterior.

Eu sunt Răzvan Cojocaru fondator Smart Life Education și te invit să distribui acest articol către comunitatea ta de părinți și dă-ne un LIKE pentru a face parte din comunitatea noastră de părinți. Pe data viitoare!


 

Alege un alt părinte și trimite-i acest articol.Urmărește-ne pe FACEBOOK.

Urmărește-ne pe INSTAGRAM.

Subscribe pe YOUTUBE.

Înscrie-ți adolescentul pentru a deveni EROU.

82 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

#195 M-am întristat când…

„M-am întristat când am auzit de la diriginta fiului meu de notele pe care le avea la școală. Deși învăța constant, avea cele mai proaste note din clasă, pentru că se panica mereu când vedea pe foaia

#194 Se apropie examenele și copiii…

Se apropie Evaluarea Națională și bacul. Părinții încep să se agite. Copiii încep să simtă presiunea. Profesorii își freacă mâinile. Toată lumea o ia razna. Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvolt

A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page