!-- Google tag (gtag.js) -->
top of page
Poza scriitoruluiRăzvanC

#17 Cum să-ți motivezi copilul ajuns la vârsta adolescenței-Partea 1

Salutare dragă părinte și mă bucur să te revăd! De când a venit pandemia, am primit telefoane de la mai mulți părinți care, de obicei, îmi spun așa: copilul meu este adolescent. Nu mă mai înțeleg cu el, nu mă mai ascultă, face doar ceea ce vrea, adică nimic constructiv. Nu e motivat să fac nimic, nici sport, nici să învețe, nici să citească, nici să iasă cu bicicleta, nici să mergem prin parc, absolut nimic. Cum să-l motivezi să facă ceva?

Nu știu dacă este și cazul tău, dar majoritatea părinților se regăsesc în ceea ce am scris mai sus. Cum să-mi motivez copilul? este o întrebare des întâlnită la părinți și în acest articol te voi învăța o tehnica de bază.

În primul rând, când vine vorba de motivație, majoritatea oamenilor sunt motivați extern, adică de pedeapsă și recompensă. Și da este vorba de majoritatea adulților și evident și cea a copiilor. Un al doilea tip de motivația este motivația internă, atunci când faci un lucru fără să fii impins de la spate de ceva anume. Cum îți poți da seama în ce categorie te afli? Răspunde la întrebarea: Merg la serviciu doar pentru bani sau merg pentru că îmi și place ceea ce fac? Sau Respect legile pentru că primesc amendă sau pentru a nu mă pune în pericol pe mine și pe cei din jurul meu? Dacă ai ales primul răspuns la ambele întrebări înseamnă că motivația ta este în afara ta, adică este externă. Din păcate această motivație nu durează mult, nu ne dă prea multă energie. Această motivație durează atâta timp cat există pedeapsa sau recompensa. Dacă ele nu există nici tu nu vei face lucruri. Dacă ai ales al doilea răspuns la ambele întrebări înseamnă că motivația ta este internă, vine dinăuntrul tău, faci lucrurile pentru că tu vrei asta și bineînțeles tot ceea ce faci îți crează o viață frumoasă.

Acum gândește-te că ești în prima situație, în situația motivației externe și al tău copil ajuns la vârsta adolescenței, este de asemenea foarte puțin motivaț să facă lucruri. Își face curat în cameră doar dacă-i spui tu, își face temele doar dacă-i spui tu, învață doar dacă îl ameninți sau îi oferi ceva. Acum îți voi spune o întrebare care să te pună pe gânduri și știu că această întrebare este foarte directă: Cum ar putea copilul tău să fie motivat și mă refer la motivație internă, dacă vede la tine, părinte, că funcționezi pe motivație externă? Mai exact cum ar putea merge copilul cu plăcere la școală, când te vede pe tine că mergi cu scârbă la serviciu? Cum ar putea copilul să învețe să își dea interesul față de școală dacă te aude pe tine că abia aștepți să scapi de serviciu? Și mai ales, cum să învețe copilul la școală când îi spui: învață ca să-ți găsești un job bun, dar pe tine te vede că îți urăști jobul? Și acum transpune asta în fiecare domeniu al vieții copilului tău, curățenie, sport, relațiile cu ceilalți și vezi care este rădăcina problemei, uită-te la tine întâi.

Adu-ți aminte ce am scris în articolele anterioare, copiii preiau comportamentele părinților. Care e cheia pentru a dezvolta motivație internă, adică acel combustibil intern care ne ajută să facem lucruri inclusiv bani, sport, teme, să vorbim cu oamenii și așa mai departe? Cheia este ca în fiecare activitate pe care o faci să găsești DE CE-ul. De ce faci ceea ce faci? Cu ce te împlinește? Dacă nu găsești un DE CE care să te satisfacă, oprește-te din acea activitate și schimb-o. De ce fac sport? De ce merg la acest job? De ce arunc hârtia la coș și nu pe jos? De ce dau muzica încet la 12 noaptea? De ce învăț despre cum să mă înțeleg mai bine cu al meu copil? Cred că ai prins ideea la acest DE CE.

Dacă răspunsul te satisface, acolo este motivație internă, dacă nu, schimba acea activitate. Văzând asta la tine și al tău copil va face la fel, și în timp vei avea un copil super motivat care va învăța fără să stai pe capul lui, va face sport, poate se va antrena pentru că va știi de ce face asta.

Eu sunt Răzvan Cojocaru fondator Smart Life Education și te invit să distribui acest articol către comunitatea ta de părinți și dă-ne un LIKE pentru a face parte din comunitatea noastră de părinți. Pe data viitoare!

 

Alege un alt părinte și trimite-i acest articol.

Urmărește-ne pe FACEBOOK.

Urmărește-ne pe INSTAGRAM.

Subscribe pe YOUTUBE.

Înscrie-ți adolescentul pentru a deveni EROU.

79 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page