!-- Google tag (gtag.js) -->
top of page
Poza scriitoruluiRăzvanC

#169 O mamă de adolescent mi-a zis...

Mamă de adolescent:


„Suntem într-o perioadă în care parcă ne înțelegem mai greu ca niciodată. Fac tot posibilul să nu-l presez, dar nu știu cum să-l îndrum spre organizare, prioritizare, echilibrare. Are doar o meditație pe săptămână—la mate. Am eliminat engleza. Nu este pedepsit, are acces la PC, are acces și la telefon. Nu-l stresez pe partea de note. Și cu toate astea, nu se mai pregătește pentru școală, nu este atent, nu vrea nimic și spune ‘nu’ la orice îi spun. Nu mai știu cum să-i explic ce este bine sau cum este bine, astfel încât să mă bage în seamă. Face contra numai ca să-mi facă în ciudă…”

 

Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți, și întâlnesc în fiecare lună sute de copii și de părinți. Iată răspunsul meu pentru această mamă.

 

„În primul rând, este la vârsta în care o astfel de rebeliune este normală. Acum, el are o predispoziție spre a face doar ce-i place, nu și ce trebuie neapărat.

 

Nu știu cum a fost la voi în familie, dar această predispoziție de obicei vine din lipsă de responsabilități. Faptul că ați eliminat responsabilitățile nu cred că o să-l ajute neapărat.

 

Din poziția în care se află acum, se poate urni, dar e posibil să dureze, iar procesul să fie greoi.

 

Ce aș face eu este să impun reguli și limite cu privire la telefon/PC etc. de genul: ‘Ai voie 1 oră la PC pe zi, dar doar după ce ți-ai făcut toate temele pentru a doua zi, altfel nu. Dacă încalci regula, consecința este că vei sta 3 zile fără PC.’

 

Aș dubla ce am zis mai sus cu a începe să-i impuneți responsabilități clare în casă. Începeți cu puțin și adăugați mai mult în timp, astfel încât acest nou obicei să nu fie dur. De exemplu, în fiecare seară copilul duce gunoiul înainte de joaca pe PC. Dacă nu l-a dus și observați, îl opriți de la PC. Regulile și consecințele trebuie făcute clare de dinainte.

 

Făcând asta, va începe să conștientizeze importanța responsabilității. Fiecare om are drepturi, dar și responsabilități.

 

Dacă copilul are doar drepturi, devine iresponsabil.”

 

Dacă vrei ca al tău copil să facă parte dintr-o comunitate de adolescenți pasionați de educație și performanță, intră pe www.eroul.ro și vezi detalii despre „Trezește EROUL din tine!”, cel mai complex curs de dezvoltare personală pentru adolescenți din România.

5 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

コメント


A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page