!-- Google tag (gtag.js) -->
top of page
Poza scriitoruluiRăzvanC

#13 Copilul meu adolescent stă toată ziua la calculator sau pe telefon. Ce mă fac?

Salutare dragă părinte și mă bucur să te revăd! Probabil că ai observat și tu că majoritatea timpului adolescenților este petrecut acum pe calculator sau pe telefon. Mai cu seamă în această perioadă când mai toate activitățile sunt online, inclusiv școala. Mulți părinți mi-au spus că de când a venit pandemia copiii au devenit apatici, fără chef de viață și își petrec mai tot timpul la calculator sau pe telefon. Poate este și cazul copilului tău sau poate din fericire nu este. Ce vreau să spun ca și idee principală din acest articol este că a petrece foarte mult timp la calculator sau pe telefon nu este o cauză ce este un efect. Cauza este alta și rolul tău ca părinte, pentru a schimba această situație va fi să o identifici.

Acum, copiii aflați la vârsta adolescenței au mai multe nevoi, pe care nici pandemia și de multe ori nici părinții nu le satisfac, și anume, au nevoie de socializare, de a vorbi, de a face lucruri, de a împărtăși succesele lor cu cineva, au nevoie de a cunoaște lumea și de a se integra în grupuri, au nevoie de a experimenta, de a face lucruri noi, de a încerca lucruri noi. Au o energie formidabilă pe care cumva este nevoie să o consume, și nu la școală sau făcând teme. Au nevoie să arate cat de valoroși sunt, să arate cat de cool sunt ei, au nevoie să simtă că pot lua decizii pentru ei, că pot lua decizii în legătură cu persoana lor.

Din păcate pandemia îngrădit foarte multe nevoi, copiii nu se mai duc la petreceri, nu mai socializează față în față, grupul de prieteni aproape că nu mai există, sport mai puțin, lucruri noi mai deloc. Pe de altă parte școala și părinții îngrădesc celelalte nevoi de a putea lua decizii pentru ei. Școala are reguli și e normal să fie respectate apoi vin părinții care le spun sau mai bine zis le impun copiilor pas cu pas ce să facă, adică, de cele mai multe ori școală, teme, meditație, teme, școală și așa mai departe. Deci, pe deoparte, eu adolescent sunt îngrădit de pandemie pe de altă parte de școală și părinți și atunci, eu unde mai sunt? Unde mă mai exprim așa cum sunt eu. Răspuns, în online.

Realitatea virtuală de pe telefon și din calculator devine o realitate de refugiu, în care eu adolescent pot face tot ce nu pot face în viața reală. Și atunci, ce chef să mai am eu de viața reală. Pentru ce motivație? Să fac lucruri care nu-mi plac?

Înțelegi acum cauzele statului pe calculator sau pe telefon? Ei bine, ele pot fi mai multe și te invit să te gândești la ele în funcție de situația ta. Ce poți face totuși ca să eviți ca al tău copil să ducă această viață paralela, este să-i dai mai mult din ceea ce are nevoie și din ceea ce-i place:

1. Stabilește un program clar de învățat și de relaxare în același timp.

2. Adu-l înapoi în interiorul familiei prin discuții de seară despre cum a fost ziua fiecăruia, jocuri în familie precum boardgames sau cărți, plimbări în familia în parc sau în afara orașului.

Ai învățat astăzi care este cauza pentru care mulți copii trăiesc o viață paralelă online și cum să-ți aduci copilul adolescent mai mult înapoi în viața reală.

Eu sunt Răzvan Cojocaru fondator Smart Life Education și te invit să distribui acest articol către comunitatea ta de părinți și dă-ne un LIKE pentru a face parte din comunitatea noastră de părinți. Pe data viitoare!


 

Alege un alt părinte și trimite-i acest articol. Urmărește-ne pe FACEBOOK. Urmărește-ne pe INSTAGRAM. Subscribe pe YOUTUBE. Înscrie-ți adolescentul pentru a deveni EROU.


67 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page