!-- Google tag (gtag.js) -->
top of page

#120 Avea 17 ani, s-a răzvrătit pe părinți și...

Fata avea 17 ani. Începuse să fie din ce în ce mai independentă. Voia să stea pe afară până târziu, să meargă la festivaluri cu prietenii și să se îmbrace elegant.


Pe de altă parte, părinții ei erau niște oameni foarte conservatori care o țineau cam din scurt. Toate bune, până când fata a început să se răzvrătească: „Nu mai vreau să aud de voi și de regulile voastre!”


În sinea mea, îi dădeam dreptate fetei. Atunci când spui „nu” la aproape tot ce este normal pentru un copil adolescent, te poți aștepta să ți se întoarcă: să mintă, să se răzvrătească sau să facă fix ce i-ai zis să nu facă.


Întotdeauna trebuie să ai un echilibru în reguli. Lasă copilul să facă ce vrea să facă, lasă-i o anumită libertate, dar pune-i niște reguli clare.


„Da, poți sta afară până la 10.”


„Da, poți să te îmbraci așa când ieși afară.”


„Da, poți să mergi la petrecere.”


„Dar niciodată să nu te îmbeți, să nu te droghezi sau să joci jocuri de noroc.”


Atunci când îi interzici tot, copilul nu mai face diferența dintre bine și rău. Atunci când îi dai libertate, copilul va învăța ce nu e bine să facă—și de ce.


Eu sunt Răzvan Cojocaru și sprijin copiii ajunși la vârsta adolescenței să fie mai puternici și mai curajoși. Dacă vrei ca al tău copil să facă parte dintr-o comunitate de adolescenți pasionați de educație și performanță, intră pe www.eroul.ro și vezi detalii despre „Trezește EROUL din tine!”, cel mai complex curs de dezvoltare personală pentru adolescenți din România.

6 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

#177 Știi acel moment când are examen și tu stai ca pe ace?

Panica pe care o poate simți un părinte în legătură cu copilul lui e inegalabilă. Știi acel moment când are examen și tu stai ca pe ace. Atunci când merge la olimpiadă și abia aștepți să te sune să-ți

#176 Doamna Elena era o mamă…

Când am cunoscut-o pe Doamna Elena, era o mamă îngrijorată care se confrunta cu o provocare comună. Fiul ei, Andrei, era absorbit de TikTok, petrecând în medie 5 ore pe zi uitându-se la videoclipuri.

A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page