top of page

#108 „Șezi!”, a spus mama copilului ei. Vezi despre ce e vorba

„Copilul meu e timid, închis în el și nu vorbește cu ceilalți”, îmi spune o mamă înainte de un curs.


Copilul ei de 13 ani era prin preajmă. Observasem de dinainte că mama avea tendința de a-l controla. În timp ce discutam cu ea, copilul făcuse cunoștință cu un alt copil și se așezase lângă el.


După câteva minute, mama întrerupe brusc discuția și se adresează copilului:


- Vino aici!


Copilul vine, ridică capul și se uită la ea. Mama continuă:


- Hai stai cu mine, de ce trebuie să stai cu băiatul ăla?


Copilul se așează lent lângă ea, exact ca un câine căruia i s-a dat comanda „șezi”.


Cu ocazia acelei întâmplări, am înțeles de ce copilul era timid și închis în el. Mama lui îi controla fiecare pas din viață.


Mai târziu, obișnuia să-l aducă la curs, să-l pună pe scaun, să-i pună geaca în cuier și să-i dea sticla cu apă… la 13 ani. Copilul nu avea vreun handicap, nici fizic, nici mental.


Pentru că mama făcea totul pentru el, copilul a luat convingerea inconștientă că el nu e în stare, că nu poate, că nu e destul de bun.


Întâlnesc copii care la 13 ani vin singuri cu metroul la curs, apoi se duc în parc, apoi se duc înapoi acasă. Ei sunt cei mai dezinvolți copii, pentru că părinții lor i-au învățat cum să facă, apoi i-au lăsat singuri. Părinții le-au dat încredere.


Dacă vrei să crești un adult independent și cu încredere în el, arată-i copilului tău cum se face un lucru, apoi lasă-l să facă singur. Oferă-i încredere, nu face tu pentru el.


Eu sunt Răzvan Cojocaru și sprijin copiii ajunși la vârsta adolescenței să fie mai puternici și mai curajoși. Dacă vrei ca al tău copil să facă parte dintr-o comunitate de adolescenți pasionați de educație și performanță, intră pe www.eroul.ro și vezi detalii despre „Trezește EROUL din tine!”, cel mai complex curs de dezvoltare personală pentru adolescenți din România.

7 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

#191 E de datoria noastră, a părinților, să…

Cred că cea mai mare problemă a elevilor din zilele noastre este managementul timpului. Se duc la școală, stau 5 ore în bancă tăcuți, apoi vin acasă, se retrag în camera lor și stau pe TikTok până se

A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page