top of page

#105 Copil performant sau copil fericit?

Cred că viața a 90% dintre copiii care sunt clasa a VIII-a și dau Evaluarea Națională arată așa:


- minim 4 ore de pregătire pe săptămână;

- teme la școală și teme la pregătire;

- au renunțat la activități extrașcolare: baschet, balet, cursuri;

- multă teorie din partea părinților: „Învață! Învață! Vine examenul!”;

- presiune din partea profesorilor.


Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți, și întâlnesc în fiecare lună sute de copii și de părinți.


Se apropie examenele. Pe de o parte părinții sunt stresați, iar pe de altă parte copiii sunt iritați. Mai punem și presiunea notei și intrării la un anumit liceu—bun—și avem rețeta perfectă pentru un mare conflict.


Lucram cu un băiat care nu putea trece nicicum de nota 8 în simulări. Părinții îi puseseră pregătire cu 4 profesori diferiți, îi tăiaseră toate distracțiile și activitățile (inclusiv telefonul), dar pur și simplu 8 era limita copilului.


Băiatul era un copil creativ—scria povești, cânta și participa la multe activități în afara școlii.


La un moment dat, am vorbit cu părinții lui și i-am întrebat: „Ce vă doriți de la Alex, să fie fericit sau să fie de 10 la mate și română, dar să nu ridice capul din pământ de tristețe?”


Atunci și-au dat seama că notele nu sunt totul. Atunci și-au dat seama că acel „liceu bun” pe care îl vedeau ei pentru Alex poate nu era chiar potrivit. Și atunci s-au încheiat și conflictele.


Alex a luat 8 la examene, a intrat la liceul pe care el singur l-a ales, iar acum cântă la chitară, scrie și participă la cursuri. E fericit.


Notele nu sunt totul. Mai importantă este starea de spirit a copilului.


Dacă vrei ca al tău copil să facă parte dintr-o comunitate de adolescenți pasionați de educație și performanță, intră pe www.eroul.ro și vezi detalii despre „Trezește EROUL din tine!”, cel mai complex curs de dezvoltare personală pentru adolescenți din România.

3 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

#194 Se apropie examenele și copiii…

Se apropie Evaluarea Națională și bacul. Părinții încep să se agite. Copiii încep să simtă presiunea. Profesorii își freacă mâinile. Toată lumea o ia razna. Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvolt

A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page