top of page

#102 "Andrei de ce a luat notă mai mare decât tine?"

Am văzut de curând un videoclip care mi s-a părut extraordinar.


Personaje: un cuplu de părinți și un copil.


Copilul vine seara acasă, iar părinții îl întreabă:


- Cât ai luat la testul la mate?


Copilul răspunde:


- Am luat 8.


- Dar Andrei cât a luat? întreabă părinții.


- Andrei a luat 10, spune copilul.


Apoi părinții supărați încep:


- Dar cum de Andrei a luat 10 și tu doar 8? Tu de ce nu poți fi ca Andrei?


Iar copilul răspunde:


- Părinții lui Andrei au un business, o mașină electrică și o casă cu 2 etaje. În fiecare zi Andrei este adus la școală de către șoferul tatălui său. Noi stăm într-un apartament cu 2 camere și eu merg la școală cu autobuzul. Voi de ce nu puteți fi ca părinții lui Andrei?


Cel mai demotivant lucru pentru un copil este ca părinții lui să nu fie niciodată mulțumiți de el—ba mai mult, să-l compare cu alți copii pe care să-i dea întruna exemple.


În acel moment, copilul se va simți inferior și incapabil. În acele momente, în mintea lui va apărea îndoiala. La fiecare test, ascultare sau examen, își va spune: „dar dacă nu reușesc, ce-o să zică mama?” Și asta îl va stresa atât de tare, încât o va da în bară din cauza emoțiilor.


Fă tot posibilul să înțelegi că al tău copil este unic. Va avea puncte forte, dar și puncte slabe. Nu poate și nici nu trebuie să fie ca toți ceilalți.


Gândește-te la tine. La jobul pe care-l ai, nu ești ca restul colegilor. Ești bun la ceva, dar mai puțin bun la altceva. Dacă șefii ar pune accentul doar pe ce nu știi să faci, ai prinde o neîncredere în tine care ți-ar genera stres, emoții și frică.


Apreciază-ți copilul pentru ce este și sprijină-l să se îmbunătățească continuu, fără să-l compari cu cineva anume.


Dacă vrei ca al tău copil să facă parte dintr-o comunitate de adolescenți pasionați de educație și performanță, intră pe www.eroul.ro și vezi detalii despre „Trezește EROUL din tine!”, cel mai complex curs de dezvoltare personală pentru adolescenți din România.

11 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

#195 M-am întristat când…

„M-am întristat când am auzit de la diriginta fiului meu de notele pe care le avea la școală. Deși învăța constant, avea cele mai proaste note din clasă, pentru că se panica mereu când vedea pe foaia

#194 Se apropie examenele și copiii…

Se apropie Evaluarea Națională și bacul. Părinții încep să se agite. Copiii încep să simtă presiunea. Profesorii își freacă mâinile. Toată lumea o ia razna. Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvolt

A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page