top of page

#101 Cum să-l sprijini pe copilul tău să nu se mai blocheze la teste

Ți-a spus vreodată copilul tău că s-a pregătit foarte bine pentru un test, dar când s-a dus la test s-a panicat, l-au apucat emoțiile și a uitat ce a învățat?


Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți, și întâlnesc în fiecare lună sute de copii și de părinți. Cred că la peste 70% dintre copii li se întâmplă asta. Iau note mai mici decât ar trebui, din cauza unei formule sau a unei definiții pe care au uitat-o în urma emoțiilor.


Ei bine, starea copilului de emotivitate vine și de la mesajele pe care i le transmiți tu, părinte.


Noi, în România, punem accentul foarte mult pe note. De fapt, punem mai mult accentul pe note decât pe cunoștințele și abilitățile pe care le învață copilul. Asta e grav și-l afectează și pe el.


Nota NU arată nici inteligența unui copil, nici dacă va reuși sau nu în viață. Pot să învăț, să am o zi bună și să iau 10 sau pot să învăț, să am o zi mai proastă, să greșesc aiurea și să iau 9.


Ce fac părinții în situația asta? Pun accentul foarte mult pe greșeală și pe nota mai mică. Încep discuții și certuri pe care copiii le urăsc. Toate discuțiile astea îi transmit copilului mesaje precum: nu ești destul de bun.


Ce se va întâmpla la următorul test? Când copilului îi va fi frică de o notă mică, îi va fi frică, de fapt, de reacția părintelui. Și culmea, cu cât îi va fi frică mai tare, cu atât mai mult chiar aia se va întâmpla.


Ce ar trebui să facă părinții este să pună accentul pe cunoștințe, nu pe note. Toată treaba cu școala este ca un copil să deprindă niște abilități și să aibă niște cunoștințe care să-l sprijine mai târziu. Când mesajul tău către copil va fi că informațiile și cunoștințele sunt mai importante decât notele, vei crește un copil cu dorință de învățare continuă și care va fi motivat să-și arate cunoștințele la teste sau examene. Paradoxal, fix atunci va avea note mai mari.


Dacă vrei ca al tău copil să facă parte dintr-o comunitate de adolescenți pasionați de educație și performanță, intră pe www.eroul.ro și vezi detalii despre „Trezește EROUL din tine!”, cel mai complex curs de dezvoltare personală pentru adolescenți din România.

12 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

#194 Se apropie examenele și copiii…

Se apropie Evaluarea Națională și bacul. Părinții încep să se agite. Copiii încep să simtă presiunea. Profesorii își freacă mâinile. Toată lumea o ia razna. Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvolt

A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page