!-- Google tag (gtag.js) -->
top of page
Poza scriitoruluiRăzvanC

#10 Ce poți controla și ce nu poți controla în viața copilului tău adolescent

Salutare dragă părinte și mă bucur să te revăd! Un subiect important al articolului de astăzi este controlul. Tuturor ne place să avem control, cel puțin asupra vieții noastre dar și a celorlalți din jurul nostru câteodată, iar părinții știu cel mai bine asta. Părinții știu ce nevoie mare de control au asupra vieții copiilor lor cel puțin până la un moment dat.

Până când copilul împlinește 11-12 ani, majoritatea controlului este la părinte sau așa ar trebui. Părintele îi spune ce să mănânce, unde să meargă, cum să-și organizeze programul și așa mai departe. Părintele știe până la acea vârstă cam tot ce se întâmplă în viața copilului, unde merge, cat stă, cu cine se vede. Totul bine până aici, doar că vine un timp când copilul crește și se individualizează, înțelege că este o persoană diferită de părinte și că se poate descurca și singur. Pe de altă parte începând cu 12-13 ani intervin și anumite influențe din afara familiei, gașca de prieteni sau colegii de la școală care își pun și amprenta asupra atitudinii copilului. Deci, vine un timp, când copilul ajunge pe la 12-13 ani când părintele nu mai are un așa mare control asupra copilului și asta îl sperie pe părinte.

Acum, vreau să știi, dragă părinte că sunt lucruri pe care le poți controla și lucruri pe care le poți controla mai puțin. Partea frumoasă este că, `dacă ești cuminte`, da, tu părintele, `dacă ești cuminte`, și îți explic imediat ce înseamnă asta, poți măcar să fii informat asupra lucrurilor pe care le poți controla mai puțin. Când am spus mai devreme `să fii cuminte`, mă refer la a gestiona cu succes lucrurile pe care le poți controla în relația cu al tău copil adolescent și hai să începem cu asta.

1. Ce poți controla? Poți controla atmosfera din familie, tu decizi dacă în familie atmosfera este una caldă, de înțelegere sau este una rece, critică la adresa copilului. Poți controla impulsurile tale, adică dacă al tău copil a luat o notă proastă este la tine în control să țipi sau să-l încurajezi să meargă mai departe. Poți controla emoțiile tale negative, dacă observi că al tău copil nu a făcut ceva ce tu i-ai spus, poți să te înfurii și să țipi sau poți rămâne calmă și să vorbești cu el frumos. Poți controla atitudinea ta față de copilul tău, poți fii un gardian care critică tot timpul sau poți fii un prieten care ascultă și pune întrebări.

2. Acum să vedem ce nu poți controla foarte bine. Nu poți controla cu cine se întâlnește al tău copil. Nu poți controla ce face al tău copil când iese afară. Nu poți controla ce face copilul atunci că nu este acasă. Nu poți controla cum vorbește și cu cine vorbește copilul.

Acum mai gândește-te odată la ce poți controla. Dacă în toate atitudinile pe care le poți controla tu vei alege să îți încurajezi copilul atunci când are un eșec, să păstrezi o atmosferă caldă în casă, să rămâi calmă, să vorbești frumos și mai ales să devii un prieten pentru copil, tu vei știi tot ceea ce el face și ce acum nu poți controla. Și dacă știi toate aceste lucruri îl poți ajuta să se corecteze dacă ceva nu a făcut bine. Vezi, e simplu!

Ai învățat astăzi că există lucruri pe care le poți controla și lucruri pe care le poți controla mai puțin în relația cu copilul tău adolescent. De asemenea ai mai învățat și că dacă ții aproape copilul, ca pe un prieten vei știi ce se întâmplă în viața lui și dacă știi ce se întâmplă oarecum poți influența asta.

Eu sunt Răzvan Cojocaru fondator Smart Life Education și te invit să distribui acest acest articol către comunitatea ta de părinți și să ne dai un LIKE pentru a face parte din comunitatea noastră de părinți. Pe data viitoare!

 

Alege un alt părinte și trimite-i acest articol. Urmărește-ne pe FACEBOOK. Urmărește-ne pe INSTAGRAM. Subscribe pe YOUTUBE. Înscrie-ți adolescentul pentru a deveni EROU.


29 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comentários


A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page