!-- Google tag (gtag.js) -->
top of page

#33 Responsabilități

Actualizată în: 16 aug. 2022

“Copilul meu nu e responsabil! În camera lui e dezordine, eu trebuie să-i fac patul, eu trebuie să-i pun și să-i strâng masa. Dacă nu sunt eu, el nu face nimic!”


Ca mamă, te-ai confruntat cu asta până acum?


Exact asta este problema. I-ai tot făcut servicii copilului tău, iar el s-a învățat așa. Nici tu nu ți-ai mai face singură de mâncare dacă ai ști că ai pe cineva care să se ocupe de asta.


De pe la 11-12 ani, este timpul să-i acorzi copilului încredere să-și facă el singur lucrurile de care e responsabil:


- nu-i vei mai face tu ordine în cameră, ci vei stabili o regulă ca în fiecare sâmbătă să-și facă el singur;


- nu-i vei mai face tu ghiozdanul, ci vei stabili o regulă ca în fiecare seară ghiozdanul să fie făcut;


- nu-i vei mai pune tu sandvișurile în ghiozdan, ci vei stabili o regulă ca el să-și ia singur sandvișurile din frigider.


Nu o va face bine din prima, nu te aștepta la asta. Va uita de câteva ori sandvișurile, va uita să-și pună toate caietele și va avea dezordine în cameră. Știi până când? Până când îl va durea prea tare. Azi i se va face foame la școală, mâine i se va face foame, poimâine la fel, apoi își va aminti de sandvișurile din frigider.


Nu-ți fie milă de el, nu-l salva, lasă-l să învețe singur. Dacă ai văzut că și-a uitat sandvișurile în frigider, lasă-l așa, nu o să i se întâmple nimic o zi. Dimpotrivă, asta îl va responsabiliza. Așa am învățat și noi.


Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți, și te invit să intri pe site și să vezi toate programele noastre pentru adolescenți.


16 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

#191 E de datoria noastră, a părinților, să…

Cred că cea mai mare problemă a elevilor din zilele noastre este managementul timpului. Se duc la școală, stau 5 ore în bancă tăcuți, apoi vin acasă, se retrag în camera lor și stau pe TikTok până se

Yorumlar


A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page