!-- Google tag (gtag.js) -->
top of page

#31 Pune-ți copilul la treabă!

Actualizată în: 16 aug. 2022

Observ un fenomen destul de grav legat de copiii adolescenți, în special în familiile care au bone sau ajutor în casă: devin total iresponsabili.


Am lucrat cu mai mulți adolescenți care făceau parte din această categorie. Mai exact, aveau pe cineva care le făcea curat în cameră, le făcea mâncare, le punea și le strângea masa, îi ducea cu mașina la școală sau unde aveau nevoie. Rezultatul?


NU O VIAȚĂ MAI BUNĂ, așa cum poate ai crede, ci o TOTALĂ IRESPONSABILITATE.


În mintea copilului apare următorul gând: „Am mereu pe cineva, de ce ar trebui să mă strofoc?” Și pentru că au acest gând, preferă să aștepte ajutor în loc să acționeze. Dacă doamna de la curățenie e în concediu, camera lor e varză. Părinții se întreabă: „De ce nu-și face curat?” Răspunsul este simplu: „Pentru că a fost obișnuit să facă alții pentru el.”


După o copilărie de genul, copilul crește fără a deprinde niște abilități. Pe termen lung, va ajunge incapabil să se descurce singur.


Lasă-l pe copil să-și facă singur treburile. Ok, nu poate să-și facă singur ciorbă, dar poate să-și facă singur ordine în cameră și să-și pună lucrurile în dulap, nu trebuie să faci și asta pentru el. Scopul nu este să-l lași de izbeliște, scopul este să-l obișnuiești să se descurce și fără tine. Să stea pe propriile lui picioare.


Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți, și te invit să intri pe site și să vezi toate programele noastre pentru adolescenți.


24 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

#198 Sper că al tău copil nu va ajunge ca Andreea

Soția mea este profesoară de germană. Lucrează cu adulți. Într-o sâmbătă, susținea un curs online cu 5 oameni în toată firea, teoretic maturi. Dintre cei 5 participanți, o persoană—să-i spunem Andreea

Comments


A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page