Ești incapabil/ă!

"Ești un fraier!"

"Nu ești în stare să faci nimic!"

"Nu te duce capul!"

"Ești prost!"

"Ești gras/grasă!"

"Ești leneș!"


Ți s-a întâmplat și ție ca părinții tăi să îți spună astfel de vorbe? Da, chiar părinții tăi, pe care îi iubești și de la care nu te aștepți. Se întâmplă des pentru că și ei își mai pierd răbdarea uneori.


Dacă și tu ai pățit asta și oarecum te-a afectat, te-a întristrat, citește tot articolul.


În primul rând vreau să știi, că deși părinții tăi au spus așa ceva ei nu cred cu adevărat acest lucru, doar că...probabil i-ai enervat cam tare și și-au pierdut cumpătul.


În al doilea rând, dacă ai tăi părinți ți-au spus: "Ești un lenes!" sau "Ești un incapabil!" de fapt nu se refereau la tine ci la comportamentul tău din acel moment.


Dacă la un moment dat nu ai energie să faci ordine în cameră nu înseamnă că ești un leneș sau că ești dezordonat, ci pur și simplu ești prea obosit pentru asta în acel moment. Nu te identifica cu o astfel de etichetă căci nu te reprezintă, chiar dacă părintele te face dezordonat sau leneș. Explică-i calm că nu mai ai energie să faci acel lucru în acel moment și spune-i când vei face...dar mai ales: ține-te de cuvânt.


Dacă mama ta te-a pus să ții o farfurie iar tu ai scăpat-o pe jos tu nu ești incapabil, doar că în acel moment nu ai fost atent. Trage învățătura din acel eșec și mergi mai departe. Nu înseamnă nici că ești prost nici că ești incapabil.


Ține minte: Nu te identifica ca fiind prost, incapabil, dezordonat etc. doar pentru că nu ai reușit să faci un lucru sau l-ai făcut greșit, și altcineva ți-a pus o etichetă. A fot doar un moment, nu ești așa în general! Trage învățătura din eșec și fă lucrurile mai bine data viitoare.


Vezi aici articolul pentru părinti!

 

Distribuie acest articol pentru și unui prieten de-al tău!

Urmărește-ne pe FACEBOOK.

Urmărește-ne pe INSTAGRAM.

Subscribe pe YOUTUBE.

Înscrie-te pentru a deveni EROU.


#SchimbămRomâniaPrinEducație#SmartLifeEducation18 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Văd atâtea conflicte între părinți și adolescenți și îmi pun întrebarea: Oare părinții au uitat cum e să fii la vârsta adolescenței? Ai uitat, părinte, nesiguranța pe care o aveai când vorbeai și te î

„Dacă pățești ceva, eu mor!” „Dacă mai ieși cu fata sau cu băiatul ăsta, înseamnă că nu mă iubești!” „Dacă mă mai enervezi, mă supăr și-mi plesnește inima!” „Dacă ieși cu tatăl tău, voi fi foarte tris

A1. Principal Logo (Colored).png