!-- Google tag (gtag.js) -->
top of page

#43 Copilul tău simte asta în legătură cu școala? Are dreptate.

Școala m-a traumatizat. Dacă nu-l poți înțelege pe copilul tău de ce nu vrea să mai meargă la școală, îți amintesc eu ceva ce probabil ți s-a întâmplat și ție.


Am făcut 17 ani de școală—12 clase și 5 ani de facultate.


Încă urăsc luna septembrie cu așa o patimă încât îmi vine în fiecare an să plec din țară într-un loc cald și să mă mai întorc abia în primăvară.


Încă visez nopțile cum sunt ridicat în picioare să spun lecția și simt acea rușine când, dacă nu știam ceva, profesorii comentau lucruri urâte de față cu toți colegii.


Încă țin minte fețele copiilor din școală, copii cu traume la rândul lor, care mă jigneau și chiar mă agresau fizic.


Încă văd în mintea mea fețele scârboase ale unor profesori burtoși din facultate care, în loc să ne sprijine, făceau tot posibilul să ne pună bețe în roate, în special la examene orale, doar ca să ne arate cât de șmecheri sunt ei și cât de proști suntem noi, elevii.


Încă mai țin minte cum, din cauza profesorului de matematică din clasa a 9-a, mi-a fost frică să ies la tablă până în facultate.


Încă simt furie că în școală, dacă nu știam ceva și puneam o întrebare, profesorii se enervau, nu îmi explicau frumos.


Încă simt greață când îmi amintesc de profesori care nu aveau dreptate, dar „tu trebuie să taci fiindcă eu sunt profesorul aici!”


După ce am terminat școala, am primit o diplomă, dar am pierdut multe. Mi-am pierdut entuziasmul de copil. Mi-am pierdut motivația de a mai face o facultate. Mi-am pierdut curajul de a întreba, de a vorbi cu oamenii. Mi-am pierdut curajul de a vorbi în fața oamenilor și de a-mi exprima părerea. Mi-am implementat ideea că dacă eu sunt elev, eu sunt inferior.


Acesta este un MANIFEST și reprezint vocea tuturor cursanților mei care trec prin acest sistem astăzi. Ceea ce am spus ți s-a întâmplat și ție, mi s-a întâmplat și mie și li se întâmplă și lor.


Generația ta a plecat capul și a acceptat, la fel și generația mea. Am observat că generația lor nu mai stă cu capul plecat și nu mai acceptă să facă lucruri pe care le consideră nefolositoare. Și da, multe lucruri din școală sunt nefolositoare.


Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți, și te invit să intri pe site și să vezi toate programele noastre pentru adolescenți.37 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

#198 Sper că al tău copil nu va ajunge ca Andreea

Soția mea este profesoară de germană. Lucrează cu adulți. Într-o sâmbătă, susținea un curs online cu 5 oameni în toată firea, teoretic maturi. Dintre cei 5 participanți, o persoană—să-i spunem Andreea

Comments


A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page