!-- Google tag (gtag.js) -->
top of page

#29 Ce ar trebui să știe copilul tău adolescent?

Actualizată în: 16 aug. 2022

Îl chema Robert și avea 15 ani. Intră în sală mergând apăsat, cu blugii lăsați până la genunchi, cu o geacă țipătoare galbenă care părea de firmă și cu tricou de 1.000 RON. Aveam să aflu mai târziu de la mama lui cât costa tricoul. Chiar ea îl înscrisese la curs. Nu era de acord cu asta dar totuși îi întreținea comportamentul.


Robert era șmecher. Sau așa credea el. Stătea la lecții doar cu căștile în urechi. Când puneam întrebări, rar răspundă. De fapt, nu cred că-mi adu aminte vreun răspuns. Lângă el o fată de clasa a-5-a îmi răspundea perfect la toate întrebările.


Robert nu făcea parte din lumea noastră. Simțea nevoia să se simtă diferit, să fie altfel, să se simtă deasupra. Evident că tot acest comportament să trăgea dintr-un complex de inferioritate pe care nu am apucat să-l dezvolt cu Robert. Credea că dacă are haine scumpe, căști scumpe, ceas de firmă toate acestea îi vor da valoare lui.


Există, și la adulți convingerea că, o mașină scumpă adaugă valoare persoanei. Tocmai de-asta sunt oameni care, atunci când rămân fără aceste bunuri se sinucid, pentru că în sinea lor, persoana lor nu are nicio valoare.


Ce încerc eu să le insuflu la lecții adolescenților este că a fi cool, adică șmecher, cum zic ei, nu înseamnă să poarte haine de firmă, să aibă cel mai scump telefon și cei mai albi adidași. Le insuflu copiilor că a fi cool înseamnă:

-să fie deștepți să poată lega o conversație

-să aibă curajul să vorbească cu cei din jur

-să fie echilibrați și să nu se lase cuprinși de furie

-să-și înfrângă fricile pentru ca în mintea lor să nu fie mereu întrebarea: Dar dacă…?

-să se respecte pe ei înșiși pe cei din jurul lor

-să se poarte frumos cu cei din jurul lor


Din punctul meu de vedere asta înseamnă să fii cool.

Aaa, bine…dacă îți cumperi haine de firmă pentru că sunt mult mai de calitate și te îmbracă mult mai bine e perfect.

E o problemă când crezi că fără acele haine ești un nimeni.


Așa că, dragă părinte, îți sugerez să îi însuși și tu valorile mele copilului tău și cu siguranță va fi un adult mult mai echilibrat.


Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți și te invit să intri pe site și să vezi toate programele noastre pentru adolescenți.

1.610 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

#198 Sper că al tău copil nu va ajunge ca Andreea

Soția mea este profesoară de germană. Lucrează cu adulți. Într-o sâmbătă, susținea un curs online cu 5 oameni în toată firea, teoretic maturi. Dintre cei 5 participanți, o persoană—să-i spunem Andreea

Commentaires


A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page