„A fost la o petrecere și când s-a întors mirosea a alcool. Mi-a spus că a băut un pahar de vin. Cum să bea la 17 ani? Am avut un scandal monstru!”
Asta mi-a spus o mamă despre fata ei. După 6 luni, fata s-a dus la o altă petrecere. Ce crezi că s-a întâmplat? Au adus-o prietenii pe brațe acasă, aproape de comă alcoolică.
Mama ei era siderată și mi-a zis: „În casă la noi nu se consumă pic de alcool!”
Eu i-am zis: „Exact asta-i problema.”
Hai s-o luăm de la început. Alcoolul în sine nu este o problemă. Excesul de alcool este o problemă, la fel ca excesul de zahăr sau de hamburgeri. Oamenii beau alcool și este în regulă, atâta timp cât nu exagerează.
Mama fetei de mai sus era în extrema cealaltă: „Nu ai voie pic de alcool!”. Dacă și tu ai această idee, dă-mi voie să-ți spun că la petrecerile adolescenților se consumă alcool. Dacă al tău copil nu a încercat niciodată alcool, ghici ce – își va satisface curiozitatea.
Ideea nu e să-ți ții copilul departe de alcool. Ideea e ca de fiecare dată când bea, să aibă măsură.
Ce-ți recomand: dă-i să copilului tău adolescent să guste alcool de față cu tine. Pune-i la masă un pahar de bere, de vin, ca să vadă cum e. Astfel, curiozitatea lui va fi satisfăcută și la petreceri va ști când să se oprească.
E mai bine ca al tău copil să bea alcool cu tine decât cu alții. Ține-l aproape și nu-l certa fiindcă a băut un pahar de vin.
Insuflă-i copilului tău adolescent să bea cu măsură, nu să nu bea deloc. Alcool se găsește la tot pasul și oricum o va face fără știrea ta.
Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți, și te invit să intri pe site și să vezi toate programele noastre pentru adolescenți.
コメント