!-- Google tag (gtag.js) -->
top of page

Așa părinte Așa copilPoate o să ți se pară incisiv ceea ce voi scrie mai jos și....cam așa e. Acest articol este rezultatul interacțiunii mele cu sute de adolescenți și părinți în ultimul an...


...dar mai ales, el este de asemenea rezultatul a zeci de părinți care au refuzat să interacționeze cu noi. Îți explic imediat de ce :)


Copiii, de obicei, învață prin modelare (adică prin copiere) și probabil că deja ai observat asta. Poate ai observat că dacă tu vei înjura, copilul tinde să o facă și el, dacă tu petreci mult timp la TV copilul tinde să o facă și el sau dacă tu petreci timp citind, o va face și el.


De asemenea, poate ai văzut și că....de multe ori, poți să-i spui de 10 ori un lucru și nu o va face. Poți să-i spui să-și facă temele și nu o va face, poți să-i spui să se culce devreme și nu o va face, să lase telefonul etc.


La fel este și cu educația. Într-un mod simplist vorbind, educația părinților este transmisă la copii. Și există 3 tipuri de părinți:


  1. Părintele care învață și se dezvoltă continuu, citește, participă la diferite cursuri, se informează, îi place să-i inspire și pe alții, face lucruri noi, etc.

Acest tip de părinte va insufla copilului pasiunea pentru învășare și dezvoltare, apoi și copilul, adolescent fiind, va citi de bună voie, va participa la diferite proiecte, va face voluntariat sau va participa la cursuri de dezvoltare personală....are în sânge acest obicei.


2. Părintele ignorant, care nu are prea multă școală dar care crede că le știe pe toate, care mereu se ia la ceartă cu lumea din jur crezând că mereu are dreptate, care petrece mult timp la televizor și nu are opinii proprii ci doar pe cele preluate de la TV.


Părintele ignorant crede că odată cu școala, pe care oricum a terminat-o cu greu, s-a oprit și învățatul. Respinge orice activitate extrașcolară pentru copilul lui mai exact orice activitate care se plătește. Dezvoltarea personală nefiind în valorile lui nu aloca buget pentru așa ceva nici pentru el nici pentru copil, se mulțumește cu școala vieții pentru toți membrii familiei. Va crește un copil cu o educație la fel de precară și la fel de ignorant (dacă copilul la un moment dat nu va ieși din această buclă singur).

3. Părintele care nu a putut mai mult pentru el însuși dar care își dorește mai mult pentru copil.


Al treilea tip de părinte are o educație precară, dar spre deosebire de tipul numărul doi, NU e ignorant. El știe că dacă ar fi avut mai multe posibilități de a învăța ar fi ajuns mai sus, ar fi avut un nivel de trai mai bun. Chiar dacă el nu a învățat prea multe își dorește mai mult pentru copilul lui. Pe lângă faptul că îl impulsionează pe copil să învețe și să participe la diferite acțiuni, îl susține și din punct de vedere financiar. Chiar dacă banii sunt puțini, acest tip de părinte știe că la un moment dat, investiția (cu greu) în educația copilului va fi profitabilă.Tu ce tip de părinte ești?


dar, mai ales....


Ce tip de părinte vei fi de acum încolo? 

Alege un alt părinte și trimite-i acest articol.

Urmărește-ne pe FACEBOOK.

Urmărește-ne pe INSTAGRAM.

Subscribe pe YOUTUBE.

Înscrie-ți adolescentul pentru a deveni EROU.

51 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

#198 Sper că al tău copil nu va ajunge ca Andreea

Soția mea este profesoară de germană. Lucrează cu adulți. Într-o sâmbătă, susținea un curs online cu 5 oameni în toată firea, teoretic maturi. Dintre cei 5 participanți, o persoană—să-i spunem Andreea

Comments


A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page