!-- Google tag (gtag.js) -->
top of page

#96 Atunci când copilul te minte

Copiii adolescenți mint nu pentru că sunt răi, ci pentru că vor să evite pedepsele sau criticile părinților.


Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți, și întâlnesc în fiecare lună sute de copii și de părinți. Minciuna este acțiunea care cred că-i enervează cel mai tare pe părinți, dar puțini realizează că și ei au partea lor de vină.


Să luăm un exemplu clar. Băiat de 14 ani, clasa a 8-a, cu dorința absolut normală să stea 30 de minute cu colegii pe afară după ce termină orele de la școală, înainte să meargă acasă și să facă 4 ore de teme.


Mama lui vede că întârzie azi, întârzie mâine, și-l întreabă: „De ce tot întârzii acasă?”


Copilul spune adevărul: „Mai stau jumătate de oră cu colegii mei prin parc, după ore.”


Mama începe: „Dar tu nu știi că vine Evaluarea Națională? Trebuie să faci teste, să te pregătești, să stai în casă și să înveți.”


Copilul a înțeles mesajul. Trei săptămâni a venit direct acasă.


După trei săptămâni, începe iar să întârzie, de data asta cu motivul că mai rămâne să facă pregătire la mate și română.


„Foarte bine!” zice mama.


Doar că, înainte de vacanța de iarnă, mama vorbește cu profesorul de matematică: „Nu, doamnă, noi nu facem pregătire în plus.”


De atunci a început scandalul.


Atunci când îți înțelegi copilul, ești lângă el, îi auzi nevoile și găsiți de comun acord soluții, el nu va avea nevoie să te mintă. Atunci când îi dictezi viața crezând că așa e bine, el va face ce vrea el și-ți va spune ce vrei să auzi.


Dacă vrei ca al tău copil să facă parte dintr-o comunitate de adolescenți pasionați de educație și performanță, intră pe www.eroul.ro și vezi detalii despre „Trezește EROUL din tine!”, cel mai complex curs de dezvoltare personală pentru adolescenți din România.

6 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

#191 E de datoria noastră, a părinților, să…

Cred că cea mai mare problemă a elevilor din zilele noastre este managementul timpului. Se duc la școală, stau 5 ore în bancă tăcuți, apoi vin acasă, se retrag în camera lor și stau pe TikTok până se

Komentarai


A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page