!-- Google tag (gtag.js) -->
top of page

#90 Sistemul educațional de stat sau sistemul privat?

Am observat că acei copii care fac parte din învățământul privat sunt foarte diferiți față de cei care fac parte din sistemul de învățământ de stat.


Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți, și întâlnesc în fiecare lună sute de copii și de părinți. Am la cursuri și copii care vin din școli private, dar și copii care sunt în sistemul de stat.


Ce am observat este că cei care fac parte din învățământul privat (mă refer la școli private apreciate) sunt mult mai dezinvolți, mult mai deschiși, se simt bine în pielea lor, pot vorbi ușor cu persoane noi, țin capul sus și zâmbesc. Majoritatea copiilor care fac parte din sistemul de stat sunt anxioși, rezervați, stau cu capul în jos și le e frică să-și exprime opinia. De ce?


Răspunsul este că sistemul de învățământ de stat pune accent pe critică, pe competiție, pe dezbinare și pe pedeapsă. Dacă un copil trăiește în aceste medii, va dezvolta un comportament care să-l ajute să gestioneze toate aceste situații. Nu-și va exprima părerea (dacă greșește, profesoara îi arată cât de multe nu știe, nu-l ajută să învețe). Dacă primește bullying, va tăcea (oricum nu prea se rezolvă nimic). Va fi într-o competiție continuă, dar nu cu el însuși, ci cu colegii lui, comparat neîncetat cu cei care iau note mai mari, asta demonstrându-i din nou și din nou cât de multe nu știe.


Toate aceste exemple sunt preluate din cazurile pe care le-am întâlnit cu mulți copii trecând prin asta.


Fii cu mare băgare de seamă la școala, la mediul în care copilul tău își va petrece o bună parte din viață.


Dacă vrei ca al tău copil să facă parte dintr-o comunitate de adolescenți pasionați de educație și performanță, intră pe www.eroul.ro și vezi detalii despre „Trezește EROUL din tine!”, cel mai complex curs de dezvoltare personală pentru adolescenți din România.

20 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

#204 Petrece timp cu copilul tău și el nu va...

Părinții au fost ocupați cu serviciul, iar el a crescut pe unde a putut: ba pe la bunici, ba pe la o bonă, ba singur. Când veneau părinții, îi aduceau jucării și dulciuri. Până la 13 ani, Andu a fost

Comments


A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page