„Copilul meu cheltuie bani întruna. Îmi cere pentru cheltuielile zilnice, pentru haine pe care le aruncă după 3 luni, pentru cadourile colegilor, pentru jocuri, pentru câte și mai câte. Dacă nu-i dau, face urât. Ce să fac?”
Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți, și întâlnesc în fiecare lună sute de copii și de părinți. Un copil care a fost crescut cu bani la discreție se va supăra instantaneu când îi vei spune 𝑛𝑢.
Copiii sunt nelimitați. Ar cheltui bani nelimitat, ar sta la calculator nelimitat și chiar ar mânca dulciuri nelimitat. De asta suntem noi, adulții, prin preajmă, să-i limităm ca să nu-și pună viața în pericol.
Chiar vorbeam cu un cuplu de părinți care avea o fată de 16 ani. Fata cerea și primea în fiecare zi de școală 80 de lei. La sfârșitul zilei nu-i rămânea nimic din ei. După câteva luni s-a dovedit că fata mânca doar la fast food, bea jumătate de litru de cafea, își cumpăra sucuri sau dulciuri, iar dacă îi mai rămâneau bani, își împrumuta și prietenii.
După ce am avut o discuție cu ei, părinții au impus o regulă: în fiecare săptămână primești 100 de lei, pe care tu va trebui să-i gestionezi astfel încât să-ți ajungă și în weekend. La început, fata a fost reticentă, dar apoi, cu timpul, a început să înțeleagă valoarea banului. În vacanță chiar și-a luat un job part-time ca să-și cumpere bilete la un festival de muzică.
Regulile și limitele pot responsabiliza un copil. Folosește-le!
Dacă vrei ca al tău copil să facă parte dintr-o comunitate de adolescenți pasionați de educație și performanță, intră pe www.eroul.ro și vezi detalii despre „Trezește EROUL din tine!”, cel mai complex curs de dezvoltare personală pentru adolescenți din România.
コメント