!-- Google tag (gtag.js) -->
top of page

#70 Există copii care fac teme cu plăcere?

Cum ar fi ca al tău copil să vină acasă și să se apuce singur de teme? Cum ar fi să nu mai trebuiască să-i spui de zece ori să lase telefonul? Cum ar fi să aibă chef să facă treabă?


Ei bine, da, se poate. Dar este nevoie ca tu, părinte, să faci niște lucruri un pic diferit.


Copiii n-au chef de teme și preferă alte activități fiindcă sunt demotivați și nu găsesc nicio plăcere în a face teme.


Știi care este inamicul numărul 1 al motivației? Comparația. Când vine copilul acasă cu 9, tu îl întrebi: „Ceilalți colegi cât au luat?” Apoi, când vine copilul acasă și spune că a luat 7 și că e cea mai mare notă din clasă, tu îi spui: „Dar pe mine nu mă interesează de alții, pe mine mă interesează de tine!” Păi, ori te interesează de alții, ori nu?


Copiii sunt învățați de mici să învețe ca să fie mai buni ca alții, ca să îi mulțumească pe părinți sau ca să primească recompense în loc să învețe pentru a fi ei mâine o variantă mai bună a lor decât sunt astăzi.


Renunță la a-l compara pe copilul tău cu alții și începe să-l compari cu el însuși cel de acum o lună sau de acum un an. Asta înseamnă să nu-i mai oferi recompense, dar nici pedepse. Asta înseamnă să nu-i mai spui: „Dacă nu iei nota x, mă supăr pe tine!” Asta înseamnă să-i repeți că fiecare lecție pe care o învață la școală îl va aduce mai aproape de visul lui, oricare ar fi acela (și da, ar trebui să-și găsească un vis, un obiectiv care să-l motiveze, dar asta este o altă poveste).


Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți, și te invit să intri pe www.eroul.ro și să vezi detalii despre „Trezește EROUL din tine!”, cel mai complex curs de dezvoltare personală pentru adolescenți din România.

7 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

#198 Sper că al tău copil nu va ajunge ca Andreea

Soția mea este profesoară de germană. Lucrează cu adulți. Într-o sâmbătă, susținea un curs online cu 5 oameni în toată firea, teoretic maturi. Dintre cei 5 participanți, o persoană—să-i spunem Andreea

Comentários


A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page