!-- Google tag (gtag.js) -->
top of page

#63 Unii copii sunt răi pentru că…

Copiii nu sunt răi pentru că s-au născut răi. Copiii sunt răi pentru că societatea și familia i-au făcut așa.


Cred că 80% dintre adolescenții cu care lucrez trec constant prin diferite abuzuri la școală – atât verbale, cât și fizice. În aproape orice clasă există o persoană care se comportă urât cu ceilalți. O persoană care-i jignește pe ceilalți colegi, care face glume proaste sau care chiar rănește fizic alte persoane.


Acea persoană considerată un copil rău provine întotdeauna dintr-o familie educată, în care principalele valori sunt iubirea și educația și în care părinții l-au învățat de mic pe copil să-i aprecieze și să-i iubească pe cei din jur.


Glumesc.


Întotdeauna persoana considerată un copil rău vine dintr-o familie destrămată, în care abuzurile se întâmplă zilnic, în care unul dintre părinți este alcoolic. Copilul provenit dintr-o astfel de familie învață de mic că trebuie să lupte, să se impună, să fie dur. Ajunge la școală și ce face? Se luptă, se impune și este dur cu colegii lui.


Dar acești copii au nevoie de iubire. Acești copii au nevoie să fie ascultați, protejați, să se simtă în siguranță.


Din păcate, noi nu avem un sistem în care să-i integrăm pe acești copii, ci îi punem la zid și îi pedepsim. Și ei ce fac? Se înrăiesc și mai tare.


Până când vom avea un astfel de sistem, fiecare copil va trebui să învețe să gestioneze cazurile de abuz sau… să schimbe mediul.


Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți, și te invit să intri pe site și să vezi toate programele noastre pentru adolescenți.

www.smartlifeeducation.ro

5 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Până la 11-12 ani, copilul tău va sta aproape de tine. Apoi, se va închide și se va depărta. În cele din urmă, pe la 20-22 de ani, își va aduce aminte de sfaturile tale și se va gândi „Hai că totuși a

„L-am crescut foarte bine pe copilul meu. I-am dat tot ce am avut mai bun. Nu cred că ceva din comportamentul meu față de el îl face să fie închis, timid și să nu vorbească aproape deloc.” Acestea sun

A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page